Spel - Zit, ontdek en geniet

Zit, ontdek en geniet

Ga je mee op ontdekkingsreis langs de bekendste handelsroute van Japan? Ontdek het landschap, proef het eten, ontmoet de lokale bevolking en laat je helemaal gaan in de souvenirshop!

Review

Ons gezin ging dit weekend op ontdekkingstocht langs de bekendste handelsroute in Japan: de Tokaido. Deze verbond in het oude Japan Tokyo met Kyoto. Mijn 6-jarige dochter kon niet wachten om dit spel eindelijk op tafel te zien.

Aangezien het deze keer mijn beurt was om het spel te leiden en dus ook regels te leren, bekeek ik een “how to play” filmpje met de regels op mijn schoot. De speelmat komt op tafel en dan snel naar de set-up. Deze verloopt vlot doordat het bord alles mooi aangeeft waar de spelelementen dienen te komen. We zetten ons rond de tafel: eerst Chwazi om de startspeler aan te duiden en we kunnen beginnen.

Diegene die als laatste op de route staat mag als eerste zijn zet doen. Ga je mensen ontmoeten, ontspannen in de bronnen, de tempel bezoeken of winkelen? Of kies je er toch liever voor om te genieten van het mooie landschap? Iedere keuze die je maakt heeft een invloed op hoe rijk je beleving is. Des te rijker, des te meer punten je kan scoren.

Het spel is verdeeld in 4 etappes. Diegene die de laatste plaats heeft op de route mag altijd als eerste zijn zet doen. Door de verzamelpunten wordt dit wat omgegooid en zorgt het ervoor dat niet altijd dezelfde speler als eerste aan de beurt is.

Spelen met kinderen

Mits het voorleggen van de mogelijkheden die ze had, kon mijn 6-jarige perfect meespelen en was ze snel weg met de basisaspecten van het spel. De wat meer technische kant van het spel is duidelijk wanneer ze uitleg krijgt wat de voor- en nadelen van een keuze kan betekenen.

Waarom Tokaido?

Tokaido trok mijn aandacht door het mooie design. Eens van start is het super vlot te spelen door de manier waarop het bord in elkaar zit. Het stukje set collection en de speciale gaves van je gekozen spelerskaart maken je weg spannender en leuker. Door landschapskaarten te gaan verzamelen en je spelerkaart te gebruiken - die een bepaalde gave hebben (bijvoorbeeld: elk souvenir kost maar 1 muntje, neem een landschapskaart als je op een rustpunt komt, ...) - ga je meer uit je route kunnen halen. Dit maakt het spel spannender en zorgt ervoor dat je meer punten kan scoren. Maar voor de ervaren spelers is dit spel toch net te licht...

Wanneer spelen?

Het is een leuke filler of een spel voor wanneer je gasten over de vloer krijgt die amper of nog nooit gespeeld hebben. Maar voor mij persoonlijk is dit een spel dat op een rustige zondagmiddag op tafel zou komen met een kopje thee.

Pluspunten

 • Mooi design
 • Spelbord is praktisch
 • Leuke, vlotte filler

Minpunten

 • Met 2 of 3 spelers vinden wij het minder leuk dan met 3+. Om de simpele reden dat je dan meer opties hebt en zo toch een extra dimensie aan je spel kan geven door meer in te spelen op de set collection
 • Te licht voor ervaren spelers
 • De insert is niet passend voor de spelcomponenten

Foto's en sfeerbeelden

 • 2 tot 5 spelers
 • Artiest: Xavier Gueniffey Durin
 • Designer: Antoine Bauza
 • Spelduur: 45 min.
 • Uitgeverij: Funforge
 • Uitgebracht in 2012
Boardgamegeek logo Bekijk Tokaido op
BoardgameGeek
Auteur - Simone Verheyen Review geschreven door
- ⭐️ 6/10

Tokaido kopen