Spel - Welkom in het parallel universum

Welkom in het parallel universum

Dit oogstrelende spel stelt je ruimtelijk inzicht op de proef. Hippe astronauten gaan op jacht naar sterrenstof op een planeet waar de wetten van Newton herschreven zijn. Grabbel al vallende zoveel mogelijk kleurrijke sterren mee…

Review

Welkom in de gekke wereld van “Gravity Superstar”, een soort parallel universum waar je astronaut-superhelden door deurtjes naar binnen komen, en waar er eenvoudige, maar eigenaardige zwaartekrachtwetten gelden: je valt in de richting waar je voeten staan. Met andere woorden, je kan langs alle kanten ‘naar beneden’. 

Het spelbord is modulair, bestaande uit 2,4 of 6 vierkante tegels, afhankelijk van het aantal spelers. Er staan een soort plantaardige platformen/muurtjes op en voor de rest sterrensymbooltjes. Op de symbooltjes leg je plastic sterren van verschillende kleuren die je uit een glitterend zakje trekt. Opgelet, ondanks het feit dat dit een heel eenvoudig spel is, hou je het best uit de buurt van kleine kinderen, want die sterretjes lijken echt wel lekkere snoepjes…Hetzelfde kan gezegd worden van de spelerspionnen, die eruit zien als gummi-mannetjes. Doordat ze dezelfde textuur en dezelfde soort kleuren hebben als de sterren, maakt dit het spel wat minder overzichtelijk. Een klein minpunt aan een anders visueel zeer aantrekkelijk spel.

En ja, het is ook nog leuk om te spelen. Iedereen heeft dezelfde set van  kaarten waarmee je je mannetje laat bewegen. In je beurt mag je 1 kaart uitspelen of je uitgespeelde kaarten terugnemen. Tenzij je ze allemaal hebt uitgespeeld, dan mag je ze zomaar terug op hand nemen. Met elke kaart kan je de standaard beweging (1 stap naar links of naar rechts) uitvoeren, die staat afgebeeld op de rugzijde, of 1 van de 4 special bewegingen (de vijfde kaart is een joker waarmee je nogmaals de keuze hebt uit 1 van deze 4). Een sprongetje, een draai, een dubbele zijwaartse stap, of –wat mij betreft de leukste- door de grond zakken. Niet van schaamte, maar om tactische redenen.

Als je je beweging uitgevoerd hebt, val je dus naar beneden in de richting waar je voeten staan. Je blijft vallen tot je voeten op een platform landen. Als je van het spelbord ‘valt’ kom je aan de andere kant er weer in om door te vallen. De wereld van Gravity Superstar is namelijk ook rond. 

In je val sleur je alles mee. Alle sterren die je passeert pik je op. Zijn er al sterren weg en val je door een stersymbool in een cirkel, mag je een herspeelfiche nemen. Die kan je dan inzetten om dus direct nog een beurt te spelen, of te houden voor later. 

Raak je een andere speler, dan duw je die uit de wereld en mag je een ster of een herspeelfiche stelen van hem of haar.

Het spel eindigt als er nog maar een bepaald aantal sterren op het bord liggen. Elke verzamelde ster én overgehouden herspeelfiche is 1 punt waard en per 2 van dezelfde kleur sterren krijg je een extra punt.

Conclusie

Gravity Superstar is een erg aangenaam tussendoortje dat je ruimtelijk inzicht en bijhorende planningstalenten lichtjes op de proef stelt, en ook wel met een kleine pestfactor als je iemand anders kan raken in je val. 

Pluspunten

 • Zeer kleurrijk en aantrekkelijk uitzicht, gek thema
 • Speelt vlot en legt makkelijk uit
 • Elkaar pesten door mannetjes te raken in je val
 • Ruimtelijk inzicht is van belang

Minpunten

 • De mannetjes zijn soms moeilijk snel te detecteren tussen de sterren
 • Beperkte tactische mogelijkheden

Foto's en sfeerbeelden

 • 2 tot 6 spelers
 • Artiest: Gyom
 • Designer: Julian Allain
 • Spelduur: 30 min.
 • Uitgeverij: Sit Down!
 • Uitgebracht in 2018
Boardgamegeek logo Bekijk Gravity Superstar op
BoardgameGeek
Auteur - Günther Hoogstyn Review geschreven door
- ⭐️ 8/10

Gravity Superstar kopen