Spel - Space Base: een engine-building dobbelspel

Space Base: een engine-building dobbelspel

Space Base is een engine-building dobbelspel waarin je constant aan het spelen bent, ook al is het niet jouw beurt.

Review

Voor je ligt een tableau met 12 plekken voor je ruimteschipkaarten. De plekken zijn genummerd van 1 tot 12. Elk ruimteschip, dus elke plek, geeft een opbrengst: geld, permanente inkomsten, speciale acties of overwinningspunten.  

Zodra een speler 40 overwinningspunten heeft, heeft iedereen nog één beurt. Degene met de meeste overwinningspunten wint het spel.

Aan het begin van je beurt gooi je twee dobbelstenen. Het resultaat bepaalt van welke plek je de opbrengst neemt. Je kunt daarbij kiezen om de plek van het totaal van beide dobbelstenen te nemen of van beide dobbelstenen los. Stel je gooit een 6 en een 3, dan kun je de opbrengst van plek 9 kiezen of de opbrengst van plek 6 én plek 3. Hoe hoger het getal, hoe aantrekkelijker de opbrengst.

De opbrengst bestaat uit geld, permanente inkomsten, speciale acties of overwinningspunten. Op je tableau staan onderin drie sporen waarop je bijhoudt hoeveel je van elk hebt:

 • Geld
 • Permanente inkomsten
 • Overwinningspunten

Met geld koop je nieuwe ruimteschepen. Na de aankoop verlaag je je geld naar nul, ook al had je geld over. Daarna hoog je je geld weer op naar de waarde op je Permanente inkomsten spoor. Dat spoor is dus de startpositie van je geld voor de volgende beurt. Zo kun je steeds duurdere schepen kopen. Op het derde spoor hou je bij hoeveel punten je bezit.

In het midden van de tafel ligt de markt met nieuwe ruimteschepen. Iedere beurt mag je één ruimteschip kopen. Op het ruimteschip staat op welke plek je hem moet leggen. Het schip wat op die plek lag, schuif je onder je bord, maar wel op dezelfde plek. Vanaf dat moment genereert dat ruimteschip nog steeds opbrengsten. Maar niet in jouw beurt, maar in de beurt van de tegenstander. Dus telkens wanneer een tegenstander aan de beurt is, kun je opbrengsten krijgen. Dat gaat op dezelfde manier als je eigen worp, dus je kiest het totaal van de dobbelstenen, of de enkele waarden.

Koop je later weer een schip op dezelfde plek, dan schuift het oude schip weer onder je bord, en dan liggen er twee op die plek. Op die manier bouw je steeds beter lopende machine die zowel in je eigen beurt als in de beurt van elke tegenstander opbrengsten genereert.

Dit mechanisme is mooi uitgewerkt op de ruimteschepen. De opbrengsten in het blauw gekleurde vak, zijn opbrengsten in jouw beurt, dus als je zelf dobbelt. De opbrengsten in het rood gekleurde vak krijg je wanneer de tegenstander dobbelt. Deze rode opbrengsten staan ondersteboven op de kaart, maar aangezien je de kaart kantelt als je hem onder je bord schuift, staan de opbrengsten weer correct.

Een mooi detail is dat de achtergrond van je tableau doorloopt in de achtergrond van je ruimteschip kaarten.

Je kunt dit spel met verschillende groepen spelen. Voor casual gamers of voor gezinnen is dit een leuk spel. Wie houdt er niet van dobbelen en nieuwe kaarten kopen? Het is heel laagdrempelig en je verveelt je geen moment. Als de tegenstander dobbelt, ontvang je ook vaak opbrengsten.

Voor wat fanatiekere gamers is dit spel ook prima. De uitdaging is dan een zo efficiënt mogelijke machine te bouwen. Je blijft wel afhankelijk van de worp van de dobbelstenen, maar met een beetje kans berekenen kom je een heel eind.

Space Base is ook leuk met alle aantallen spelers. Met twee spelers is het supersnel en dan zijn de blauwe opbrengsten net zo belangrijk als de rode aangezien je om de worp aan de beurt bent. Met vijf spelers speelt het nog steeds vlot. Je wacht wel tot vier worpen voorbij zijn, maar ondertussen verzamel je veel opbrengsten en kun je alvast de markt bestuderen om te zien wat je wilt aankopen. Met zoveel spelers zijn de rode opbrengsten belangrijker dan de blauwe.

Wat mij betreft een echte aanrader.

Pluspunten

 • Leuk met elk aantal spelers
 • Je bent constant betrokken bij het spel
 • Makkelijk uit te leggen aan nieuwe spelers

Minpunten

 • Soms moet je wat geluk hebben met de dobbelstenen
 • 2 tot 5 spelers
 • Artiest: Chris Walton
 • Designer: John D. Clair
 • Spelduur: 60 min.
 • Uitgeverij: Alderac Entertainment Group
 • Uitgebracht in 2018
Boardgamegeek logo Bekijk Space Base op
BoardgameGeek
Auteur - Peter van der Meeren Review geschreven door
- ⭐️ 8/10

Space Base kopen