Spel - Ruthless

Ruthless

Schatten opgraven, vechten met andere piraten en ondertussen een potje pokeren? In Ruthless doe je dit allemaal terwijl je een zo meedogenloos mogelijke bemanning samenstelt voor je piratenschip.

Review

In Ruthless probeer je een zo sterk mogelijke bemanning uit te bouwen voor je piratenschip. Dit doe je door, in ware filmstijl, bemanningskaarten te recruteren in de taverne. Wees wel snel en strategisch: je tegenstanders proberen in dezelfde taverne een bemanning bij elkaar te sprokkelen voor hun piratenschip.

Sommige recruten hebben meer pluspunten als anderen, maar zij kosten natuurlijk ook meer geld. Een bemanningskaart heeft namelijk altijd een effect als hij je schip betreedt. Hoe hoger de rang (en dus ook de kostprijs) van de bemanningskaart, hoe sterker het effect zal zijn.

In deze zin doet het spel een beetje denken aan Dominion: de peetvader van alle deckbuilding games. Toch zijn er een paar interessante mechanics die maken dat dit spel niet gewoon Dominion in een ander jasje is.

Zo is er bijvoorbeeld op het einde van iedere ronde de “pokerfase”: iedere bemanningskaart heeft buiten zijn effect en kostprijs ook een rang en een kleur. Dit valt te vergelijken met de symbolen en de cijfers van een standaard stel speelkaarten. Hoe hoger de combinatie van de bemanningskaarten die je op het einde van de ronde kan maken, hoe meer overwinningspunten je hiervoor krijgt. Er is dus ook een belangrijke set collectie component aan dit spel.

Een grote meerwaarde aan dit spel vind ik dat er ook via verschillende effecten van de bemanningskaarten interactie met de tegenstanders mogelijk is: je kan proberen inschatten welke piraten zij proberen recruteren en deze voor hun neus uit te taverne schoppen of je kan hen rechtstreeks aanvallen. Mogelijkheid tot interactie met wat de tegenstanders proberen te doen geeft het spel nog een extra dimensie. Je krijgt dan de mogelijkheid om je weg naar de overwinning te praten door allianties aan te gaan of net door iedereen aan tafel te overtuigen dat die ene andere speler de grootste dreiging is, en dus aangevallen moet worden.

Het spel winnen doe je uiteindelijk door het meeste overwinningspunten te halen. Iedere officier die je aan je bemanning toegevoegd hebt is punten waard, evenals de punten die je verdient tijdens de pokerfase. Ieder spel zijn er ook twee kaarten die bepalen welke andere zaken meegerekend worden als overwinningspunten. Zo kan het soms lonen om veel geld opzij te houden, terwijl het tijdens een ander spel kan lonen om veel bemanningsleden met rang 3 of 4 te hebben. Dit verhoogt enorm de herspeelbaarheid.

Pluspunten

  • Hoge herspeelbaarheid, gezien objectieven van spel tot spel kunnen verschillen
  • Mogelijkheid om te interageren met het plan van je tegenstanders
  • Beurten volgen elkaar snel op. Je zit nooit lang met je vingers te draaien

Minpunten

  • Weinig rondes per spel, waardoor variantie en geluk je zeker parten kunnen spelen

Foto's en sfeerbeelden

  • 2 tot 4 spelers
  • Artiest: Roland MacDonald
  • Designer: Roland MacDonald
  • Spelduur: 60 min.
  • Uitgeverij: Alley Cat Games
  • Uitgebracht in 2018
Boardgamegeek logo Bekijk Ruthless op
BoardgameGeek
Auteur - Jeroen Pacolet Review geschreven door
- ⭐️ 8/10

Ruthless kopen