Spel - Qwixx

Qwixx

Qwixx is een leuk dobbelspel met eenvoudige regels dat je in enkele seconden hebt uitgelegd. Het is ideaal om een halfuur te ontspannen en makkelijk om mee te nemen op reis. In 2014 won het de Nederlandse Spellenprijs en ondertussen zijn er al tal van varianten voor verschenen. Het is een spel dat je blijft spelen en je nooit zal gaan vervelen.

Review

Dit kleurrijke dobbelspel is voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar. Het doel is om een zo hoog mogelijke score te behalen door het wegkruisen van getallen op een scoreblok. Hoe meer kruisjes in dezelfde kleurenserie, hoe meer punten!

 

In het doosje tref je 6 dobbelstenen in 5 verschillende kleuren aan, een scoreblokje en de Nederlandse spelregels. Wanneer je aan de beurt bent gooi je de 6 dobbelstenen. De totale waarde van de 2 witte dobbelstenen mag door iedere speler afgekruist worden in een kleurenrij naar keuze. Alleen als je aan de beurt ben mag je daarnaast tevens de waarde van 1 witte en 1 gekleurde dobbelsteen afkruisen in de rij van de kleur van de dobbelsteen. Je mag zelf kiezen of je 1 van deze 2 waardes, of beide, of misschien wel helemaal niets aankruist. Wanneer je er voor kiest om niets te kruisen, of wanneer je worp geen mogelijkheid geeft om iets af te strepen, moet je een mislukte worpaankruisen.

 

Wanneer iemand het laatste getal in een kleur aankruist, en dit is minimaal het 5e kruisje in de rij, wordt de rij gesloten.  De gekleurde dobbelsteen wordt dan uit het spel gehaald en er kunnen geen kruizen meer gezet worden in deze kleurenserie. Het sluiten van de rij levert je een extra kruisje op. Wanneer er 2 rijen zijn gesloten of wanneer iemand 4 x een mislukte worpheeft gehad eindigt het spel direct. Voor de puntentelling wordt er gekeken naar het aantal kruisjes per kleur en de minpunten voor de aangekruiste mislukte worpen.

 

Puur geluk? Nee hoor, er is ook wel wat tactisch inzicht vereist. Er zijn nl. enkele beperkingen: je moet de rijen van links naar rechts afwerken. Je mag getallen overslaan, maar je kan niet op je stappen terugkeren. Als je de rode 6 hebt aangekruist, kan je dus geen kruisje meer zetten op de rode 3. Daarnaast kunnen zoals reeds gezegd, dobbelstenen uit het spel verwijderd worden. Op die manier kun je het je tegenstanders extra moeilijk maken. Je kan bv. Een rij sluiten zonder dat zij het verwacht hadden, waardoor ze in die rij een lagere score hebben. Eénmaal een rij gesloten, kunnen er immers geen kruisjes meer in worden gezet.

Pluspunten

 • Eenvoudige regels
 • Naast geluk ook een portie tactiek vereist
 • Vlotte gameplay
 • Ieder spel is verschillend

Minpunten

 • Geen mooie vormgeving voor kinderen, abstract met dobbelstenen en scoreblokken.
 • 2 tot 5 spelers
 • Artiest: Meerdere (2)
 • Designer: Steffen Benndorf
 • Spelduur: 15 min.
 • Uitgeverij: Nürnberger-Spielkarten-Verlag
 • Uitgebracht in 2012
Boardgamegeek logo Bekijk Qwixx op
BoardgameGeek
Auteur - Linda Klingels Review geschreven door
- ⭐️ 8/10

Qwixx kopen