Spel - Kwakzalvers van Kakelenburg

Kwakzalvers van Kakelenburg

Kwakzalvers van Kakelenburg is een bagbuilder bordspel met een push-your-luck element.

Review

Het spel bestaat uit 9 rondes. Iedere ronde produceer je een drankje tegen zweetvoeten, heimwee, de hik of liefdesverdriet. Daarmee verdien je geld en overwinningspunten. Degene met de meeste overwinningspunten aan het einde wint het spel.

Voor je ligt een ketel met een spiraalvormig score spoor genummerd van 0 tot 35. Iedere speler heeft een buidel met daarin de ingrediënten voor je drankje. Je trekt blind een ingrediënt uit je buidel en legt die in je ketel. Totdat je stopt of totdat je drankje ontploft…..

Tussen de ingrediënten bevinden zich knalerwten. De knalerwten zijn genummerd van 1 tot 3. Zodra de totale waarde van de knalerwten in je ketel meer dan 7 is, dan ontploft je drankje. Je mag daarom ook eerder stoppen met brouwen om te voorkomen dat het misgaat.

Naast de knalerwten zijn er nog andere ingrediënten te verkrijgen zoals pompoenen, spinnen, paddenstoelen etc. Deze ingrediënten zijn genummerd 1, 2 of 4.

In je beurt trek je blind een ingrediëntenfiche uit je buidel. De waarde van het fiche bepaalt hoeveel stappen je vooruit gaat op het scorespoor in je ketel. Je bepaalt zelf wanneer je stopt met trekken. Als je drankje ontploft, dan eindigt je beurt automatisch.

Wanneer iedereen klaar is met brouwen, wordt er gescoord.

 • Degene die het verst is gekomen op het scorespoor in zijn ketel mag een dobbelsteen werpen. Hiermee kun je o.a. overwinningspunten krijgen. Alleen spelers van wie het drankje niet ontploft is, dingen mee naar deze prijs.
 • Daarna kijk je of je wat verdiend hebt met de ingrediënten in je ketel. Sommige ingrediënten leveren namelijk robijnen of overwinningspunten op.
 • Daarna krijg je overwinningspunten en geld gebaseerd op de plek waar je geëindigd bent in je ketel. Is je ketel ontploft dan moet je kiezen of je geld óf overwinningspunten neemt.
 • Met het verdiende geld koop je nieuwe ingrediënten.

Alle ingrediënten die in je ketel liggen en degene die je net gekocht hebt, gaan weer terug in je buidel en dan begint een nieuwe ronde.

 

De verschillende ingrediënten hebben verschillende eigenschappen. Met paddenstoelen kun je extra stappen zetten op het scorespoor wanneer er al pompoenen liggen. Met spinnen kun je robijnen verdienen etc. 

Ieder ingrediënt heeft vier verschillende opties. Aan het begin van het spel kies je welke optie je neemt per ingrediënt. De opties zijn genummerd. Voor het eerste spel wordt aangeraden om voor alle ingrediënten met optie 1 te spelen. Daarna kun je voor optie 2 gaan enzovoort. Maar je kunt de verschillende opties ook naar hartenlust mixen. Door deze variatie blijft het spel leuk, ook na een aantal keer spelen. 

Robijnen kun je inzetten om je startpositie in je ketel met één plek op te hogen. Verder beschik je over een ‘joker’. Die zet je in om een getrokken fiche terug te stoppen in je buidel. Robijnen kun je gebruiken om deze joker weer te activeren.

Elke speler beschikt ook nog over een rattenfiche. In het midden van de tafel ligt het punten scorebord. Op het scorebord zijn rattenstaarten getekend. Iedere speler kijkt op dat bord hoeveel hij achterloopt op de 1e speler en telt het aantal rattenstaarten tussen zijn scorefiche en die van de 1e speler. Zoveel stappen leg je je rattenfiche in je ketel vanaf je startpositie. Hierdoor start je dus verder op je eigen spoor in je ketel en kun je dus een hogere eindscore halen.

Dit catch-up mechanisme maakt dit spel zeer geschikt voor spelen met kinderen. Je bent niet hopeloos verloren als je in het begin wat achter loopt.

Voor casual gamers of voor gezinnen is dit een leuk spel. Het spel is mooi uitgevoerd en het thema van het spel komt terug in alle onderdelen van het spel. Het is iedere keer spannend als je een ingrediënt uit je buidel trekt en dan hopen dat je drankje niet ontploft. 

Voor wat fanatiekere gamers is dit spel waarschijnlijk wat te licht. Je hebt wat geluk nodig om de juiste ingrediënten uit je buidel te trekken. Het kan frustrerend zijn alleen maar knalerwten te trekken terwijl je buidel vol zit met andere ingrediënten. Het is wel leuk om te bepalen welke nieuwe ingrediënten je aanschaft zodat die goed samengaan met andere ingrediënten in je buidel. En het is ook weleens lekker een spel te spelen waarvoor je niet eerst 20 minuten nodig hebt voor de set-up.

Pluspunten

 • Spannend om een ingrediënt uit je buidel te halen in de hoop dat je drankje niet ontploft
 • Grote wederspeelbaarheid door veel variatie in de eigenschappen van de ingrediënten
 • Catch-up mechanisme
 • Makkelijk uit te leggen aan nieuwe spelers

Minpunten

 • Soms heb je pech en trek je zoveel knalerwten dat je drankje ontploft

Foto's en sfeerbeelden

Video's

 • 2 tot 4 spelers
 • Artiest: Meerdere (2)
 • Designer: Wolfgang Warsch
 • Spelduur: 45 min.
 • Uitgeverij: Schmidt Spiele
 • Uitgebracht in 2018
Boardgamegeek logo Bekijk Kwakzalvers van Kakelenburg op
BoardgameGeek
Auteur - Peter van der Meeren Review geschreven door
- ⭐️ 8/10

Kwakzalvers van Kakelenburg kopen