Spel - Je eigen koraalrif bouwen in Reef

Je eigen koraalrif bouwen in Reef

In Reef gaan we de strijd aan om het mooiste koraalrif te bouwen door de koralen strategisch te plaatsen en zo punten te scoren. Het is snel uitgelegd en ook de beurten gaan razendsnel, maar pas op er zit best wat stragegie in dit speels ogend spel.

Review

Aangezien ik Azul een top spel vind, stond ik te popelen om de opvolger, Reef, uit te testen. Net als bij Azul, hebben we een spel waar de pracht en praal vanaf spat, hoewel Reef naar mijn mening iets meer gericht is op kinderen qua design en gameplay dan Azul.

De spelcomponenten zijn van uitstekende kwaliteit en zien er super uit wanneer je een spelletje opzet. De opzet is in 1 minuut gedaan en de regels zijn in 2 minuten uitgelegd, ideaal om snel op tafel te leggen en met de familie te spelen. Maar vergis je niet, hoewel Reef absoluut gekenmerkt wordt door zijn eenvoud, zit er best wat diepgang in het spel door de keuzes die je moet maken: welke kaart neem ik en wanneer, wanneer speel ik een kaart en in welke volgorde, waar leg ik de net gekregen koralen? Elke kaart bevat namelijk 2 acties: eerst groeit je koraalrif door de twee koralen die op de kaart zijn afgebeeld, uit de voorraad te nemen en op je spelersbord te plaatsen.

Vervolgens activeer je het onderste deel van de kaart, wat steeds aangeeft voor welke kleurcombinaties je punten scoort. Het scoren van de punten is enkel op het moment dat de kaart gespeeld wordt en telt enkel voor de koralen die van bovenaf zichtbaar zijn. Scoor je punten voor alle koralen die groen zijn en 3 hoog? Dan mag je alle groene koralen die zichtbaar zijn (niet bedekt door een ander koraal) en op het derde niveau gebouwd zijn, ongeacht welke kleuren er onder liggen, scoren en de overeenstemmende overwinningspunten nemen van de voorraad.

De beurten zijn heel vergelijkbaar met een andere topper, Century Spice Road of Golem Edition. Je beurt is heel kort, je speelt een kaart of neemt een kaart uit de voorraad, waardoor het spel een aangenaam en vlot ritme heeft. Voor je het weet is het weer jouw beurt of neemt iemand de laatste kaart of koraal uit de voorraad en is het spel gedaan!

Een absolute aanrader voor wie houdt van een eenvoudig spel qua opzet en regels maar toch met voldoende diepgang om een uitdaging te bieden aan spelers van elke leeftijd. Vond je Azul net iets te moeilijk om met de kinderen te spelen of was het thema iets te abstract? Dan is Reef het antwoord!

Pluspunten

  • Snel opgezet, uitgelegd en korte beurten
  • Mooi design en goede componenten

Minpunten

  • Uitwerking van het thema voor mij iets te 'kinderachtig', lijkt nogal op speelgoed
  • Kan snel storend worden als iemand wat langer over zijn beurt doet door het snelle ritme van het spel
  • 2 tot 4 spelers
  • Artiest: Chris Quilliams
  • Designer: Emerson Matsuuchi
  • Spelduur: 45 min.
  • Uitgeverij: Next Move Games
  • Uitgebracht in 2018
Boardgamegeek logo Bekijk Reef op
BoardgameGeek
Auteur - Jana Huysmans Review geschreven door
- ⭐️ 7/10

Reef kopen