Spel - Het Dorp

Het Dorp

Het dorp is een tactisch spel waarbij je de levensduur van je familieleden gebruikt voor allerlei acties te gebruiken in een dorp of erbuiten door te reizen. Vele zaken kosten tijd of invloedsstenen, maar er zijn genoeg mogelijkheden om je op één van beide te focussen. Zelfs het sterven kan je punten opleveren. Al bij al een topper die vaak op je tafel zal komen.

Review

In Het Dorp ga je van start met vier familieleden die allerlei acties kunnen doen in elke ronde. Er zijn een hele reeks aan acties in het dorp mogelijk om punten te vergaren. Helaas zijn er bij elke mogelijke actie maar een beperkt aantal invloedsstenen en/of “pest”stenen. Door deze beperking moet er tactisch nagedacht worden welke acties je eerst doet, voordat de ander je beurt afneemt. Er is dan wel een back-up mogelijkheid door drie invloedsstenen van dezelfde kleur te gebruiken om toch een actie naar keuze nog te doen. Vele acties kosten je ook tijd.. maar opgelet, want time is precious. Met een levenstijdspoor houd je bij hoeveel tijd je nog hebt voor je één van je familieleden moet laten sterven. Als hij een vermeldenswaardig leven heeft gehad wordt hij in de kronieken vermeld, maar deze plaatsen zijn beperkt. Is de kroniek van die ene bepaalde locatie in het dorp volzet, dan eindigt hij in een naamloos graf. Dat maakt het ook interessant om een familielid soms sneller te laten sterven om toch die laatste plaats in de kronieken te bemachtigen. Al bij al is het een spannend spel waarbij je vooral je tegenstanders goed in de gaten moet houden en de juiste acties op de juiste moment moet doen.

Het spel is opgebouwd uit een map die het dorp voorstelt, een boerderij voor iedere speler waar je familieleden van starten, vier generaties aan familieleden waarbij je van start gaat met enkel de eerste generatie. Er zijn ook nog invloedsstenen en peststenen, goederenfiches enz…


 
Afhankelijk van het aantal spelers worden de invloedsstenen verdeeld over de verschillende locaties van het dorp. Het aantal invloedsstenen bij een locatie bepaalt ook het aantal beurten daar kunnen uitgevoerd worden. Opnieuw, dit maakt het belangrijk om tactisch te denken welke acties eerst te doen vooraleer iemand anders je voor is. De invloedsstenen zijn in verschillende kleuren onderverdeeld, die overal bepaald nut geven. Daarnaast zijn er ook een aantal peststenen, zwarte stenen, die je ook kan nemen om een actie te doen. Dit kost je wel tijd, bovenop de tijd die je die beurt ook zou verbruiken. Zoals reeds gezegd is het belangrijk die tijd in de gaten te houden, want er moet telkens een familielid sterven van de oudste generatie van zodra je tijdsspoor de brug oversteekt (zie figuur hieronder).
 


Naast de eenvoudige acties zoals graan verzamelen of een nieuw familielid laten geboren worden, kan je ook in ambacht gaan om allerlei fiches te verzamelen die nodig zijn om bvb. in de dorpsraad bepaalde privileges te verkrijgen of op reis te gaan en verschillende steden te bezoeken. Het is ook nodig om veel fiches te verzamelen om op de markt te dingen naar de items die jij wilt. Tot slot kan je je ook inwerken in de kerk. Dit is een extra deel van de ronde waarbij dan uit een zwarte buidel 4 familieleden worden getrokken. Helaas zitten hier ook 4 monniken in die de boel kunnen saboteren. Als je familielid getrokken wordt kan die zich opwerken in de kerk. Een interessant aspect in dit spel is dat je vaak alternatieven hebt. Je kan in plaats van een perkamentrol 2 groene blokjes gebruiken in de dorpsraad of in plaats van bepaalde invloedsstenen in te zetten ook tijd gebruiken voor een ambacht… Zo kan je inspelen op het feit dat sommige invloedsstenen niet meer beschikbaar zouden zijn om acties uit te voeren.
Ook kan je familieleden in opleiding laten gaan voor een ambacht of zich laten opwerken in de kerk of de dorpsraad. De generatie van je familielid bepaald vaak hoe lang dit familielid mee zal gaan. Als je dus eindpunten wil scoren binnen een bepaald actieveld gebruik je liefst geen familieleden van generatie 1. Anderzijds is het belangrijk om ook met de oudste generatie de verschillende aspecten van het dorp te bezoeken. Dit door de dorpskronieken. Als er een lid van je familie moet sterven zal die in de dorpskronieken komen als er daar nog plaats is. En die plaatsen zijn uiteraard beperkt voor elke locatie binnen het dorp. Als er geen plaats meer is voor de locatie waar jij stierf binnen de kronieken, kom je in een naamloos graf. Het spel eindigt als ofwel de dorpskronieken ofwel de naamloze graven gevuld zijn.
 Alle plekken binnen het dorp kunnen je punten opleveren, zelfs de kronieken. Dit maakt het een spel waarbij je goed moet nadenken welke tactiek je nastreeft en je meer punten zal opleveren dan je medespelers.

Pluspunten

  • Tactisch Spel
  • Uitdagend
  • Vele mogelijkheden tot winst

Minpunten

  • Veel actiemogelijkheden
  • Vooruitdenken is nodig
  • Niet voor beginners
  • 2 tot 4 spelers
  • Artiest: Dennis Lohausen
  • Designer: Meerdere (2)
  • Spelduur: 90 min.
  • Uitgeverij: eggertspiele
  • Uitgebracht in 2011
Boardgamegeek logo Bekijk Het Dorp op
BoardgameGeek
Auteur - Arn Mignon Review geschreven door
- ⭐️ 8/10

Het Dorp kopen