Spel - Ga mee naar de magische werelden en versla draken en monster

Ga mee naar de magische werelden en versla draken en monster

Bouw je eigen magisch wapen en ga aan de slag met je krachten om monster en draken te verslaan. Een deck-builder dat je van begin tot het einde kan boeien door zijn verscheidenheid en geluk.

Review

2 spelers review

Mijn eerste kennismaking met het spel enchanters was in duel met mijn partner. Deze is een deckbuilder-lover. Dus je kan al raden... mijn eerste keer werd ik los ingemaakt. Maar no worries, deze dame houdt van een goed potje revenge-play.

De bedoeling van het spel is om een wapen op te bouwen dat je kracht geeft om een monster te verslaan maar ook genoeg bescherming om de aanvallen te overleven zodat je niet te veel minpunten vergaard. 

In de 2 spelers versie speel je met een half deck en is je targetspeler steeds je enige tegenspeler. Spelen met 2 heeft daardoor zijn voor een nadelen. Het grootste voordeel is dat het lekker doorspeelt. Je gaat net iets vlotter door het spel heen omdat je ook veel makkelijker je tegenstander kan inschatten. Maar je bent ook standaard de klos als de ander een kaart heeft die jouw extra schade toe brengt, munten of monsters afneemt, ...

Door de verschillende steden waarin je speelt - met de bijbehorende decks - is het steeds anders spelen en kan je niet keer op keer dezelfde tactiek toepassen. Dit maakt het leuk wanneer je met iemand speelt die normaal steeds een spel op dezelfde manier aanpakt. Je wordt verplicht je denkwijze aan te passen.

4 spelers review

Mijn wraak was zoet, mierzoet. Enkele weken na ons duel in enchanters hadden we een gezellige speelavond met vrienden. Wanneer je met 4 spelers speelt, speel je met het volle deck. Naar onze persoonlijke mening duurt het spel met 4 net iets te lang. Maar het spelverloop vond ik persoonlijk fijner. De geluksfactor blijft nog steeds sterk aanwezig maar in de aankoop van je kaarten, het uitdelen van schade of het pesten van je tegenspelers kan nu eindelijk wat tactischer gebeuren. Moet iemand een monster afgeven aan de aflegstapel? Dan kan je zelf kiezen bij wie je zo de meeste punten gaat afnemen. Het technisch aspect van deze deckbuilder komt naar mijn gevoel pas echt boven bij een 4 spelers versie. Je moet vooruit denken, de andere hun speeltactiek aftasten en hier vervolgens op inspelen door jezelf ofwel sterker te maken, meer verdediging te geven of net meer schade te aanvaarden om vol voor punten en monster te gaan. Die laatste tactiek gaf me deze keer het voordeel van de twijfel om dit spel van 3 ervaren spelers te winnen (lichtelijk trots op mezelf).

Conclusie

Enchanters is een leuke, vlotte deckbuilder die gemakkelijk aan te leren en te spelen is. De artwork is voor de fantasy-liefhebber een pluspunt. Door de verschillende steden en kaartendecks is dit een spel met ontzettend veel mogelijkheden en verveelt het niet snel.

Pluspunten

 • Mooi artwork
 • Met 4 tactisch en technisch leuk concept
 • Speelt vlot

Minpunten

 • Met 2 minder tactisch
 • Wanneer je niet houd van geluksfactoren in het spel , dan zijn sommige dorpen niet jouw ding
 • Taalafhankelijk (Engels)

Foto's en sfeerbeelden

 • 2 tot 4 spelers
 • Artiest: Meerdere (3)
 • Designer: Meerdere (2)
 • Spelduur: 60 min.
 • Uitgeverij: GIndie
 • Uitgebracht in 2016
Boardgamegeek logo Bekijk Enchanters op
BoardgameGeek
Auteur - Simone Verheyen Review geschreven door
- ⭐️ 8/10

Enchanters kopen