Spel - Downforce: racen met autootjes!

Downforce: racen met autootjes!

Racen met autootjes! Daar droomde je al van als klein jongetje. Maar zelfs als je volwassen bent geworden, kan dit verrassend leuk zijn, zeker met Downforce. Dit is een vlot race –en wedspel dat je aan het tarmac gekluisterd houdt!

Review

Downforce is de aerodynamische kracht die de race-auto’s op het wegdek houdt. Dit spel van de legendarische ontwerper Wolfgang Kramer is eigenlijk een getunede heruitgave van “Top Race”, uitgebracht in 1991,  hetzelfde jaar toen  de klassieker “El Grande” ook door Kramer werd uitgebracht. 

Maar na al die jaren, blijft het –net zoals El Grande trouwens- nog stevig overeind. Meer zelfs, Downforce is een geweldig leuk spel dat in 5 minuten uitlegt, en in een half uur speelt, én je kan het tot 6 spelers spelen, maar met minder is het ook even goed.

Ja, dit is een racespel waar het de bedoeling is om met jouw auto voor de andere over de eindmeet te sjezen, maar noodzakelijk is het ook niet, want je kan soms meer geld verdienen door te wedden op de juiste winnaar…want dat is het uiteindelijke doel: zoveel mogelijk poen vergaren aan de F1. 

 Hoe gaat het zijn werk? Eerst worden de racekaarten allemaal verdeeld onder de spelers. Dan volgt de veiling waarin iedereen een auto kan verwerven door te bieden. Samen met de auto wordt ook een speciale eigenschap geveild die je gans het spel zal kunnen gebruiken. Het is mogelijk om meerdere auto’s te verwerven, de enigste voorwaarde is dat iedereen er minstens één in bezit krijgt. Je budget is zo hoog als je kaarten het toelaten, want je betaalt pas op het einde de kosten (die worden afgetrokken van het prijzengeld). Niet teveel betalen voor je auto’s is dus essentieel.

Dan laat iedereen beurt om beurt de auto’s rijden met één racekaart,waar de kleuren van verschillende auto’s staan afgebeeld en daarin eencijfer. Als je een kaart speelt, moet je elke auto van die kaart laten bewegen, zoveel stappen als aangegeven, indien mogelijk, en dit in volgorde van boven naar beneden. 

 

Er zijn 3 gele lijnen in het parcours. Telkens die voor de eerste maal overschreden worden, mag je – in het geheim, op je scoreblaadje – wedden op de eindwinnaar. Bij het eerste wedmoment valt er uiteraard het meest te verdienen, maar daar is de uitkomst ook nog het meest onzeker. Je verdient echter iets als de auto waarop je wedt bij de eerste 3 eindigt. En hoe beter jouw auto (‘s) in de race eindigen, hoe meer prijzengeld je er nog bijkrijgt. Je winst min de kosten van je auto-aankoop is je eindscore.

Sommigen zullen wellicht denken aan Camel (C)up, waar je ook op een (kamelen)race moet wedden, maar het mooie aan Downforce is dat je zelf een of meerdere auto’s bestuurt en sowieso geld verdient als die goed eindigen. 

In tegenstelling tot Formula Dé speelt dit dan weer een stuk vlotter, en heb je het iets meer in de hand, want de race gebeurt aan de hand van (een grote hand ) kaarten in plaats van met dobbelstenen. Het speelt ook vlotter dan Flamme Rouge (een ander topspel in dit genre), en het wedden naast het racen is een leuk extra element.

Tactisch of toevallig blokken is een groot deel van de fun dankzij een aantal smalle stukken in het parcours en de race moet doorgaan totdat de voorlaatste de eindmeet haalt (want ook die verdient er nog iet aan). 

Het spel komt met een dubbelzijdig spelbord (2 parcours dus) en een beperkt aantal eigenschappen, dus er is zeker ruimte voor uitbreidingen. 

Voor mij was “Downforce” alvast één van de revelaties van 2018. 

Pluspunten

 • Weinig uitleg
 • Gaat snel vooruit, veel spelplezier in half uurtje
 • Niet alleen racespel, ook wedden
 • Elkaar dwarszitten door de weg te blokkeren

Minpunten

 • Niet zóveel invloed op verloop race

Foto's en sfeerbeelden

 • 2 tot 6 spelers
 • Artiest: Meerdere (3)
 • Designer: Meerdere (3)
 • Spelduur: 40 min.
 • Uitgeverij: Restoration Games
 • Uitgebracht in 2017
Boardgamegeek logo Bekijk Downforce op
BoardgameGeek
Auteur - Günther Hoogstyn Review geschreven door
- ⭐️ 9/10

Downforce kopen