Spel - Deranged Review ~ Songbirds

Deranged Review ~ Songbirds

Vogeltjes twinkelieren vrolijk in de takken. Fladderend verdelen de gevederde muziekdoosjes zich door het bos. Welke groep spaart de meeste punten bij elkaar?

Review

Deranged Review ~ Songbirds

 

Ik zit in de trein op weg naar Beverwijk, waar de oude garde van de Koffiebrigade vandaag bijeenkomt voor een potje van het een of ander. In mijn tas zit vermoedelijk het duisterste spel uit mijn collectie – èn Songbirds.

 

Nou heb ik al wel een beetje een vaste opzet voor dit soort dingen, dus volgt u mij alstublieft door de volgende kopjes :). In niet specifieke volgorde: Stijl, de plaatjes, het uiterlijk en min of meer hoe alles eruit ziet; Moeilijkheid, hoe de “learning curve”van het spel loopt; Flexibiliteit, hoeveel opties heb je in het spel; Fun, omdat ik geen beter woord weet – hoe voelt het spel aan?; Componenten, want die zijn belangrijk. Let wel dat weinig sterren niet persé een lage score is ;). Ik ga meestal niet heel diep op de spelregels in, die kan je ergens anders vinden (meestal in de verpakking).

 

Het Spel: Happy Birds
Leg kaarten in rooster, krijg punten. Meeste punten wint!

 

STIJL <3<3<3<3<3
-Oh my! De aquarel vogeltjes zijn zo intens mooi dat de sterretjes waarmee ik gebruikelijk aangeef hoe een spel scoort spontaan in hartjes zijn veranderd! Ik bedoel, dat zijn toch mooie plaatjes... 

De getallen zijn allemaal goed leesbaar, en als cijfers niet je ding zijn kan je ook tellen hoeveel bloemetjes er op de kaart staan :). Al met al ziet het spel er prachtig en functioneel uit - een homerun wat betreft de afdeling STIJL.

 

MOEILIJKHEID *
-Qua uitleg kost't zo'n 3 minuten. Da's nog niet zo'n recordtijd als Qango, maar nog altijd kort. Winnen is weer een heel ander verhaal, en het is niet per sé makkelijk om te spelen – maar misschien komt dat omdat ik het overzicht niet heb :). Elke beurt leg je een vogel in een 5x5 raster. Voor elke rij of kolom wint de vogel met de hoogste waarde, en elke speler krijgt de punten van de vogel naar keuze. Simpel zat ^^. 

Wat het (toch zeker voor mij) lastiger maakt is dat  het zo makkelijk nog niet is om bij te houden welke kaarten er nog gespeeld kunnen worden, welke vogels er voorop staan in welke rij of kolom, en zeker welke vogel er het beste voor staat in zijn geheel. Laat staan dat ik een mening kan vormen over welke vogels de andere spelers proberen te sponsoren! Gedeeltelijk is dat onwennigheid, en ik verwacht dat dat wel bijtrekt met een aantal potjes, gedeeltelijk is het spel daadwerkelijk tactisch dieper dan je in een oogopslag zou vermoeden.

 

FLEXIBILITEIT ***
-Je hebt tot het laatste moment de keuze, en tijdens het spel heb je ook alle vrijheid om vogels te plaatsen waar het je uitkomt. Binnen het 5x5 raster, en altijd wel grenzend aan een andere vogel - maar dat zijn minieme begrenzingen.
 

FUN ***
-Het is iets meer nadenken (#1) dan gebruikelijk, en er is weinig hilariteit in het spel zelf. Voor de lol hoef je het spel dan ook niet te spelen, maar het is wel een prima manier om een lunch door te komen. Het is ook een goede opwarmer voor aan het begin van een spellenavond, aangezien het niet lang duurt en wel wat meer vergt dan een potje Viva Java Dice

 

COMPONENTEN ***
-Goede, stevige kaartjes, en plastic tokens met stickers erop. Ik ben niet zo'n fan van plastic tokens met stickers erop, zeker aangezien ze niet al te netjes bestickerd zijn. Misschien dat ik's ergens houten tokens vandaan haal en de punten erin brandmerk, of iets in die geest, maar vooralsnog werken ze prima.


CONCLUSIE
Songbirds is een kalm spelletje over meerdere rondes, waarbij je steeds probeert om de beste kleur vogels te scoren. Dat is qua regels niet zo lastig, maar in de praktijk bezorgt het mij persoonlijk flinke hoofdpijn. Het is het best te vergelijken met Topiary, onze andere vaste zware filler, in dat het een raster van 5x5 heeft waarin de plaatsing van kaarten uiteindelijk bepaalt hoeveel punten je krijgt, waarbij het niet makkelijk te overzien is wat de effecten van een bepaalde zet zullen gaan zijn. Songbirds is nog een beetje moeilijker te overzien in mijn optiek, maar bij Topiary is de plaatsing van de mannetjes dan weer moeilijker.

Ik vermoed dat beide spellen een stuk overzichtelijker worden met meer oefening – vaak is dat het geval. Beide nodigen ook uit om vaker gespeeld te worden, en ik zie Songbirds, samen met Topiary en Hanabi, als een goede kanshebber voor vast lunchspel. Als je een exemplaar te pakken kan krijgen...

Geef gerust reacties, dat mag best!

 

Was gezellig!

De schrijver, bekend onder de naam Deranged, is actief onder die (of een heel erg erop lijkende naam) op Boardgame Arena en Boardgame Geek. Hij drinkt graag koffie en heeft veel te weinig vrije tijd en veel te veel treinkilometers per week.

#1: Of in ieder geval iets meer nadenken op een manier die niet natuurlijk voor mij is.

Pluspunten

 • Makkelijk
 • Vogels.
 • Prachtig

Minpunten

 • Iets te zwaar voor een filler.
 • Ietwat prijzig voor wat het is.
 • 1 tot 4 spelers
 • Artiest: Meerdere (2)
 • Designer: ゆお (Yuo)
 • Spelduur: 20 min.
 • Uitgeverij: こっち屋 (Kocchiya)
 • Uitgebracht in 2016
Boardgamegeek logo Bekijk Songbirds op
BoardgameGeek
Auteur - Deranged Review geschreven door
- ⭐️ 7/10

Songbirds kopen