Spel - Deranged Review ~ Rollecate

Deranged Review ~ Rollecate

Rollecate staat ergens in een schuurtje te verroesten, en daar moest het maar eens klaar mee zijn. Rollen, dat wil ze! Dus gaat ze aan de haal, en is het aan ons om te zorgen dat er genoeg rails voor d'r neus ligt :).

Review

 

Deranged Review ~ Rollecate

 

Er zijn veel manieren om tegen een spelletje aan te lopen, en met gepaste trots kan ik melden dat ik voor dit spel daadwerkelijk gevraagd ben om een review te schrijven door de auteur ^^. Heeft dat mijn review gekleurd? Nja laten we zeggen dat als ik het spel niets vind, ik het review ook niet publiceer natuurlijk ^^ (#1).


Rollecate is een spelletje over een trein die het zat is om maar de hele dag in de schuur een beetje niets te staan doen, en weer eens lekker wil rollen! Rails of geen rails...
 

Nou heb ik al wel een beetje een vaste opzet voor dit soort dingen, dus volgt u mij alstublieft door de volgende kopjes :). In niet specifieke volgorde: Stijl, de plaatjes, het uiterlijk en min of meer hoe alles eruit ziet; Moeilijkheid, hoe de “learning curve”van het spel loopt; Flexibiliteit, hoeveel opties heb je in het spel; Fun, omdat ik geen beter woord weet – hoe voelt het spel aan?; Componenten, want die zijn belangrijk. Let wel dat weinig sterren niet persé een lage score is ;). Ik ga meestal niet heel diep op de spelregels in, die kan je ergens anders vinden (meestal in de verpakking).

 

Het Spel: I think I can...
Speel kaarten, leg rails, rol dobbels... en probeer niet te ontsporen! Minste punten wint!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
EXTRA ONDERDEEL: REGELS
Begin je beurt met het pakken van een kaart van de algemene trekstapel. Leg vervolgens rails aan, volgens de volgende simpele regels: 1 en 3 mogen niet naast elkaar, en 4 en 2 ook niet. Oftewel geen even en even naast elkaar. Hetzelfde getal aanleggen als de vorige speler mag best (#2)! En rails leggen is zoveel je wilt, ook nog, als het maar allemaal hetzelfde getal is. Kaarten mogen elkaar niet overlappen, ook niet als er geen rails op dat hoekje staat.

Je mag ook passen, dan rijdt Rollecate één stapje vooruit (als dat kan) en krijg je de achterste kaart van de rails als strafpunten.

Je mag ook, als derde optie, een “chaoskaart” afleggen. Da's een kaart waarbij de rails niet netjes ligt maar op een hoopje. Dan hoef je verder niets te doen deze ronde.

Als je wèl rails gelegd hebt, dobbel je voor zoveel als je in totaal hebt aangelegd, dus als je twee 2en hebt aangelegd rol je 4 dobbelstenen. Voor elk wiel gaat Rollecate een stapje vooruit, en voor elke kaart die er te weinig is trekt ze hard aan de rem – en dat kost je zoveel railskaarten van achteraan als je tekort komt. Dus als je drie kaarten tekort komt om vooruit te kachelen, moet je de achterste drie kaarten pakken en (in volgorde naar keuze, een voor een) op je aflegstapel leggen.

Zodra twee opeenvolgende kaarten in je aflegstapel hetzelfde getal hebben, zijn ze allebei verdwenen! Je moet natuurlijk wel van bovenaf aanleggen, en niet ergens halverwege je stapel ;).

Aan het einde van de stapel krijgt iedereen minpunten voor de aflegstapel en kaarten in hand. Noteer de punten, en herhaal naar smaak.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

STIJL ***
-Helder en duidelijk, dat staat buiten kijf. Hoewel ik persoonlijk her en der wat struikjes en een enkel schaap had gewaardeerd, kan ik niet zeggen dat het spel echt te kort komt in de illustratie-afdeling :). Het is iets boven minimaal, maar daarom nog niet schraal, zogezegd. Op de zijkant van het doosje staat het echte verhaal van Rollecate kort beschreven, en da's natuurlijk altijd leuk.

Het design is ook goed helder, er staan hele grote cijfers op en de rails gaan ook duidelijk van een plek naar een andere (of andersom).

 

MOEILIJKHEID *
-Hoewel het regelboek niet heel erg makkelijk te lezen is, zijn de regels zelf simpel genoeg. En als je eenmaal weet hoe het werkt heb je ook geen regels meer nodig :).

 

FLEXIBILITEIT ***
-Als filler zijnde heeft het per definitie niet heel erg veel flexibiliteit – dat komt met het territorium. De vraag is, heeft het genoeg keuzes dat het leuk blijft?

Ja absoluut. Alles hangt af van de situatie, namelijk. Soms ligt er een vier achteraan (en die wil je niet als strafkaart), maar soms ligt er een vier bovenop je aflegstapel (en dan wil je'm juist wel oprapen). Misschien liggen er twee 3en achteraan, en vindt je het niet erg om die tegen elkaar uit te spelen. En misschien blijf je wel gewoon veilig eentjes aanleggen zodat ze zeker weten op de rails blijft. Een ding is zeker, alles wat je niet speelt, kost je ook punten – dus op veilig spelen is allicht niet de beste optie.

Net als Can't Stop en dergelijke push-your-luck-games heeft het spel relatief veel diepgang, met verschillende schuifjes en knoppen die de uitkomst bepalen, en vier dobbelstenen die zelfs de beste planning kunnen laten ontsporen :).
 

FUN *****
-Ik bracht Rollecate mee naar Essen, en speelde een paar potjes voor het eten. Toen we terugkwamen, speelden ze weer. Dat is allicht het meest onafhankelijke oordeel dat ik kan geven :).

Dobbelstenen zijn altijd spannend, want onvoorspelbaar. Rollecate legt daar een stukje planning tegenover wat niet botst met die random factor! In tegenstelling tot Can't Stop waarbij je moet proberen zo lang mogelijk vol te houden op de route die je gekozen hebt, is Rollecate veel meer tactisch – doe een ding, en rol om te zien wat de gevolgen zijn. Dat zorgt voor heel veel kleine momentjes van plannen, uitvoeren, en spanning, in plaats van de langere spanningsboog van Can't Stop of de strategische opties van King of Tokyo. Zelfs als het mis gaat heb je nog tot aan het einde van de trekstapel de tijd om je minpunten uit te wissen: en als het goed gaat, gaat het goed.

 

COMPONENTEN ****
-Niets te klagen. De kaarten zijn degelijk-en-een-beetje – niet de absolute linnen-finish top van Mag Blast, maar dat is ook niet altijd nodig. Zo te voelen gaan ze best even mee ^^. Ze zijn formaatje speelkaart (en van vergelijkbare kwaliteit ook), dat maakt ze ietwat lastig te sleeven (#3), maar aan de andere kant is dat niet echt noodzakelijk tenzij je tegenspelers Arendsoog en Lucky Luke zijn – of mensen met een vergelijkbare scherpe blik.

De dobbelstenen zijn niet gestickerd maar gewoon gelijk erop geprint. Goeie zaak!

En ik heb een houten treintje ^^. Bij de luxe versie zit een metalen treintje, maar de mijne rijdt net zo soepel!
 

CONCLUSIE
Rollecate is een push-your-luck spel met een degelijk stukje snuggerheid in de speelkeuzes. Het speelt in een ruim kwartier weg, met 1 tot 4 spelers en een dobbelbak.

Als je echt een hekel aan dobbelstenen hebt (of vice versa) kan je natuurlijk het beste verder lopen en een spel met minder geluksfactor aanschaffen, maar zo niet dan is het absoluut aan te raden. Wat Rollecate zo bijzonder maakt is de balans tussen kans en planning – je kan beter plannen dan de rest en zo winnen, maar je kan ook voluit dapper zijn en hopen dat je niet alle punten hoeft op te pakken. En natuurlijk kan je haar best express laten ontsporen, als dat je van zware minpunten op je aflegstapel afhelpt :). En steeds maar hopen dat ze meewerkt! Want Rollecate is een temperamentvolle dame die zich niet altijd laat sturen, en daar zit'm de tactiek in. Hoe om te gaan met de situatie waar je mee opgezadeld wordt, en hoe van je handkaarten af te komen (en te zorgen dat de rest ze vast blijft houden!).

Rollecate is een goede degelijke filler, absoluut speelbaar tijdens de lunch, en een stuk makkelijker mee te nemen dan Can't Stop ^^. Ikzelf mag best gaarne zo nu en dan het geluk tarten, maar gelukkig bied het spel ook de kans om rustig en veilig te spelen. Maar het allerbelangrijkste, is dat het spel gewoon echt erg leuk is om te spelen.

Natuurlijk ben ik een beetje gekleurd door deze eer, maar ik ben blij dat mijn eerste review-op-verzoek van zo'n leuk spel blijkt te zijn ^^.

Geef gerust reacties, dat mag best!

 

Was gezellig!

 

De schrijver, bekend onder de naam Deranged, is actief onder die (of een heel erg erop lijkende naam) op Boardgame Arena en Boardgame Geek. Hij drinkt graag koffie en heeft veel te weinig vrije tijd en veel te veel treinkilometers per week.

 

#1: Wat dat betreft heb ik altijd respect gehad voor Nox – hij zal hooguit zeggen dat het spel niets voor hem is hoewel het op zich goed in elkaar steekt. Ik kan enkel hopen dat ik ook zo relativerend over kom. As opposed to Mr. Vasel's temper tantrums.
En natuurlijk meld ik het als ik het ergens niet mee eens ben :P. Ik ben waarschijnlijk nog strenger dan anders ^^.
#2: Elk getal heeft dus één getal waar ze niet naast willen liggen, dus welk getal er ook aan het uiteinde van de rails ligt, je mag er altijd drie getallen aanleggen. En zoveel je wilt, maar wel allemaal van hetzelfde getal.
#3: Alles wat niet Magic-formaat is, is niet makkelijk te sleeven ^^.

 

Pluspunten

  • Kort
  • Simpel
  • Elegant

Minpunten

  • Soms heb je pech :(.
  • 1 tot 4 spelers
  • Artiest: Meerdere (2)
  • Designer: Michiel de Wit
  • Spelduur: 15 min.
  • Uitgeverij: Gam'inBIZ
  • Uitgebracht in 2019
Boardgamegeek logo Bekijk Rollecate op
BoardgameGeek
Auteur - Deranged Review geschreven door
- ⭐️ 8/10

Rollecate kopen