Spel - Deranged Review ~ Origami

Deranged Review ~ Origami

Omdat het zomer is hebben we de serie Spelendereis - om te kijken welke spellen je het beste mee kan nemen op vakantie :). Vandaag werpen we een blik op Origami.

Review

Deranged Review ~ Origami

 

Sommige spellen staan al jaren op je verlanglijstje, sommige spellen staren je aan vanaf de planken van je FLGS, en soms wordt er gewoon iets op tafel gelegd.

Origami kwam ik tegen bij een bekende, en niet heel erg lang later lag er een demo-exemplaar in de winkel ^^.

 

Nou heb ik al wel een beetje een vaste opzet voor dit soort dingen, dus volgt u mij alstublieft door de volgende kopjes :). In niet specifieke volgorde: Stijl, de plaatjes, het uiterlijk en min of meer hoe alles eruit ziet; Moeilijkheid, hoe de “learning curve”van het spel loopt; Flexibiliteit, hoeveel opties heb je in het spel; Fun, omdat ik geen beter woord weet – hoe voelt het spel aan?; Componenten, want die zijn belangrijk. Let wel dat weinig sterren niet persé een lage score is ;). Ik ga meestal niet heel diep op de spelregels in, die kan je ergens anders vinden (meestal in de verpakking).

 

Het Spel: Vouwen zonder vouwen.
Kies kaarten,speel kaarten, leg kaarten af! Meeste punten wint!

 

STIJL *****
-Stijl is zeg maar meestal wel een kwestie van smaak, maar het valt niet te ontkennen dat Origami er bijzonder interessant uitziet. De gevouwen dieren op de kaarten zien er echt heel mooi uit!

Alles is ook helder leesbaar en goed te begrijpen. In ieder geval na een of twee rondjes ;).

 

MOEILIJKHEID **
-Mensen vergissen zich meestal gemiddeld een keer of vier tussen hoeveel vouwen een kaart kost en hoeveel vouwen een kaart oplevert. Ook houden ze soms geen rekening met het feit dat de stapels allebei ongeveer even veel kaarten horen te hebben.

Zo heeft elk spel een of twee dingen waarvan je van te voren tegen de spelers kan zeggen: “Dit is wat je fout gaat doen;” and lo and behold negen van de tien keer gebeurt da dan ook (#2). Dat maakt het spel niet per sé moeilijk, het betekend gewoon dat er een of twee plekjes zitten die net even een kronkel voorbij mensen hun gebruikelijke denkpatroon zitten. Origami is in basis niet bijzonder lastig om te spelen, maar als je het eenmaal doorhebt zie je allerlei handige combinaties die het spel een heel stuk interessanter maken. Door kaarten aan elkaar te knopen kan je namelijk meer kaarten in één beurt spelen, met korting naar de markt gaan, en zo nog een paar dingen die ik hier natuurlijk niet allemaal ga verklappen. Maar dit kopje wordt al veel te lang en een stuk van deze tekst hoort eigenlijk onder het volgende kopje, dusseh....

 

FLEXIBILITEIT ***
-“Door kaarten aan elkaar te knopen kan je namelijk meer kaarten in één beurt spelen, met korting naar de markt gaan, en zo nog een paar dingen die ik hier natuurlijk niet allemaal ga verklappen.”

Mijn toetsenbord doet ni aan halve sterren, anders had deze 3,5 gescoord. De vijf verschillende “families” aan kaarten hebben elk een compleet eigen manier van spelen, en door hieruit een selectie te maken voelt elk spel anders hoewel er aan de basis niets veranderd. Da's alvast een stap in de goede richting ^^.

 

Daarnaast kan je een flink stuk van je keuzes helemaal zelf maken. Wat je van de markt koopt, wat je speelt en waar je dat mee betaalt bepaal je allemaal zelf, waardoor je voor een kaartspel best een hoop eigen inbreng hebt.
 

FUN ***
-Als je ervan houdt om effecten aan elkaar te knopen, tactisch keuzes te maken zonder de lange termijn uit het oog te verliezen en lastige keuzes te maken, dan is Origami zeer plezant om te spelen ^^.

 

COMPONENTEN ***
-De kaarten zijn van het soort gedrukt linnen wat altijd een goede waliteit kaarten oplevert die altijd lang meegaan. Verder, euhm, het doosje is ook goed stevig?

 

CONCLUSIE
Origami is ergens halverwege rustig kaartjes op tafel leggen en proberen het onderste uit de kan te halen – en dat maakt het ideaal voor wanneer je wel meerdere potjes op een avond wilt kunnen spelen, maar niet de hele avond enkel hetzelfde spel (#3). Het is niet per se een spel waarin je onwijs door kan groeien; na vijf potjes weet je gok ik van de hoed en de rand. Maar da hoeft ook niet. Door de vele keuzes is het ideaal om regelmatig op tafel te leggen. Dus als je deze vakantie maar één kaartspel meeneemt, kies dan Hanabi. Maar als je meer ruimte hebt, hou dan zeker een plekje voor Origami vrij ^^.

Geef gerust reacties, dat mag best!

Was gezellig!

 

De schrijver, bekend onder de naam Deranged, is actief onder die (of een heel erg erop lijkende naam) op Boardgame Arena en Boardgame Geek. Hij drinkt graag koffie en heeft veel te weinig vrije tijd en veel te veel treinkilometers per week.

 

#1: Omdat ik met twee reviews tegelijk bezig was tijdens een van mijn internetloze treinritten heeft de eerste voetnoot van dit artikel nummer twee gekregen. Dus wie dit leest, gefeliciteerd!
#2: Ik heb honderden mensen Hive uitgelegd toen dat spel nog wat minder bekend was in deze contreiën, en ik heb meer dan eens tegen de nieuwe spelers gezegd wat ze fout zouden gaan doen.
#3: Daarvoor hebben we immers Hanabi.

Pluspunten

  • Ziet er mooi uit!
  • Cascade van truucjes
  • 2 tot 4 spelers
  • Artiest: Francesco Perticaroli
  • Designer: Christian Giove
  • Spelduur: 30 min.
  • Uitgeverij: dV Giochi
  • Uitgebracht in 2017
Boardgamegeek logo Bekijk Origami op
BoardgameGeek
Auteur - Deranged Review geschreven door
- ⭐️ 7/10

Origami kopen