Spel - Deranged Review ~ Kippig

Deranged Review ~ Kippig

Spelendereis komen we erachter welke spellen het goed doen op vakantie - en deze keer kijken we naar Kippig ^^.

Review

Deranged Review ~ Kippig

 

Zoals mijn (#1) vaste lezers misschien wel weten, begin ik mijn review altijd met een verhaaltje over hoe ik tegen het spel in kwestie ben aangelopen, of over een situatie die (hoe zijdelings ook) iets met het spel te maken heeft, of gewoon een leuk verhaaltje.

Deze keer niet ^^.

 

Nou heb ik al wel een beetje een vaste opzet voor dit soort dingen, dus volgt u mij alstublieft door de volgende kopjes :). In niet specifieke volgorde: Stijl, de plaatjes, het uiterlijk en min of meer hoe alles eruit ziet; Moeilijkheid, hoe de “learning curve”van het spel loopt; Flexibiliteit, hoeveel opties heb je in het spel; Fun, omdat ik geen beter woord weet – hoe voelt het spel aan?; Componenten, want die zijn belangrijk. Let wel dat weinig sterren niet persé een lage score is ;). Ik ga meestal niet heel diep op de spelregels in, die kan je ergens anders vinden (meestal in de verpakking).

 

Het Spel: Nobody but us Piggies.
Verdeel kaarten, speel kaarten, win slagen! Minste kippen wint!

 

STIJL ***
-Persoonlijk bevallen de kippen me wel. Iets in hoe simpel ze met een paar penseelstreken iets kippigs uit het papier weten te toveren staat me wel aan. De Blues Brother Biggen pakken me minder, maar hoe blij ik ben om ze tegen te komen heft dat wel weer op ;).

Verder zijn er maar weinig symbolen, en diegene die er zijn, zijn helder genoeg. Het lettertype is niet altijd in één oogopslag te lezen, maar ook dat went.

 

MOEILIJKHEID *
-Kippig is weer zo'n scholvoorbeeld van een platte vis – ik bedoel schóólvoorbeeld van een spel dat je gewoon kan beginnen met spelen zonder iets uit te leggen – als je maar na een of twee rondes stopt en netjes weer opnieuw begint anders is't niet heel erg eerlijk natuurlijk ^^.

 

FLEXIBILITEIT *
-Nee, echt heel erg flexibel is 't niet. Je hebt per ronde twee keuzes en daar moet je het mee doen.
 

FUN ***
-Ondanks dat je met weinig vrijheid moet proberen de rest meer minpunten in de maag te splitsen dan dat je er zelf vangt is het spel vermakelijk en herspeelbaar – vooral omdat de rest ook aan hun handen gebonden zijn. Wie kan ondanks deze boardgame-bondage het langste zijn hoofd boven de -20 punten (#2) houden (#3)?

Het gebrek aan keuze bevalt niet iedereen. Het spel schijnt het felst wanneer je medespelers om het hardst proberen te winnen, als ze al snel opgeven omdat het spel ze niet pakt  kan je beter iets anders uit de kast halen.
 

COMPONENTEN ***
-Kaartjes, el kaartjes son bueno.

 

CONCLUSIE
Kippig is ideaal voor op de camping – het neemt geen of weinig ruimte in, het heeft een flexibele eindgrens en je kan het spelen tot aan zeker het vierde biertje zonder problemen. Aan de andere kant is het niet heel erg bijzonder explosief spel – meer een marathon dan een sprint.

Ik heb wel gemerkt dat niet iedereen het leuk vindt. Voor sommige mensen is er te weinig vrijheid in de kaartkeuze, en hoewel ze wel snappen wat er moet gebeuren vatten ze soms niet wat het spel leuk maakt. En ik begrijp dat wel. Er is niet iets wat, zoals bij Coloretto of De Grote Dalmuti, vanuit het spel je bij de keel grijpt. Een beetje een “Is dit alles” gevoel. Kippig is dan ook geen moderne klassieker zoals de andere twee, maar dat neemt niet weg dat je er best een goede tijd mee hebt!

Geef gerust reacties, dat mag best!

 

Was gezellig!

 

De schrijver, bekend onder de naam Deranged, is actief onder die (of een heel erg erop lijkende naam) op Boardgame Arena en Boardgame Geek. Hij drinkt graag koffie en heeft veel te weinig vrije tijd en veel te veel treinkilometers per week.

 

#1: Hoogstwaarschijnlijk niet-bestaande
#2: Of welke grens je ook afspreekt.
#3: Tenzij je heel erg veel van kippen houdt en ze allemaal probeert te verzamelen. Ja jij ja. Met je -25 punten in een ronde.


 

Pluspunten

  • Makkelijk.
  • Kip!

Minpunten

  • Soms zit het je een rondje tegen.
  • 3 tot 5 spelers
  • Artiest: Michael Schacht
  • Designer: Michael Schacht
  • Spelduur: 20 min.
  • Uitgeverij: ABACUSSPIELE
  • Uitgebracht in 2017
Boardgamegeek logo Bekijk Kippig op
BoardgameGeek
Auteur - Deranged Review geschreven door
- ⭐️ 6/10

Kippig kopen