Spel - Deranged Review ~ Herbalism

Deranged Review ~ Herbalism

Herbalism is wat je krijgt als je Cluedo destilleert tot een spel dat wél haalbaar is :).

Review

Deranged Review ~ Herbalism

 

Lang leve Essen! Ik heb er nu alweer zin in, en het duurt nog zoooo lang!

 

Vorig jaar heb ik best wat dingen aangeschaft, de een leuker dan de andere. En Herbalism is wel echt heel erg leuk (en ik heb hem net weer terug van een logeerpartij); in de Vondst van het Jaar competitie 2018 heeft-ie eigenlijk alleen concurrentie van Alles Lauft (#1).

 

Nou heb ik al wel een beetje een vaste opzet voor dit soort dingen, dus volgt u mij alstublieft door de volgende kopjes :). In niet specifieke volgorde: Stijl, de plaatjes, het uiterlijk en min of meer hoe alles eruit ziet; Moeilijkheid, hoe de “learning curve”van het spel loopt; Flexibiliteit, hoeveel opties heb je in het spel; Fun, omdat ik geen beter woord weet – hoe voelt het spel aan?; Componenten, want die zijn belangrijk. Let wel dat weinig sterren niet persé een lage score is ;). Ik ga meestal niet heel diep op de spelregels in, die kan je ergens anders vinden (meestal in de verpakking).

 

Het Spel: Klein Cluedo
Kies actie, verzamel informatie, doe een gok naar de oplossing! Eerste met 6 punten wint!

 

STIJL *****
-Oh wow.

Ik zou eigenlijk hier een plaatje kunnen plaatsen van een emoji met glinsterende ogen, open mond en misschien zelfs een druppeltje kwijl uit een mondhoek. De illustraties lijken recht uit een ouderwets kruidenboek gehaald, en het omliggende design past daar heel goed bij. Behalve het water (Blauw) hebben alle kaarten zelfs nog allemaal verschillende plaatjes – dus vier verschillende groene planten, twee rode, en de allermooiste zijn de drie gele :).

De andere kaarten, waarmee de acties worden aangeduid, zijn ook simpel en duidelijk geillustreerd – een soort van Dick Bruna met een chinees sausje (#2). Al met al is het met recht een mooi en duidelijk spel.

 

MOEILIJKHEID **
-Er zijn 5 acties. De spelregels geven je verschillende opties om die door elkaar te mixen per moeilijkheidsgraad, dus je leert stukje bij beetje de verschillende acties kennen, en uiteindelijk kan je ze mixen zoals jij het wilt.

Elke ronde kies je twee kleuren in elke combinatie die je wilt (als het maar niet dezelfde is als vorige ronde – er moet wel schot in blijven natuurlijk) en een actie naar keuze. De acties zijn allemaal van het type “Ik doe iets met kleur A, en krijg informatie over kleur B” – de twee kleuren zijn altijd aan elkaar gelinkt. Dus als je op de Treinkaart (#3) staat en je kiest de actie “Inquiring”, geef je bijvoorbeeld één blauwe kaart (blind) aan een speler naar keuze. Die verteld jou vervolgens hoeveel gele kaarten diegen in zijn hand heeft :). De andere acties hebben een soortgelijke opzet, behalve “Curing” waarbij je probeert te raden welke cominatie van kaarten er niet in de hand ligt (en dus de winnende combinatie is die uit het spel is gehaald).

Het is even wennen welke acties je tot je beschikking hebt, maar niets in het spel is zo moeilijk dat je het niet na je eerste potje volledig mee kan spelen.

 

FLEXIBILITEIT **
-Ok je hebt niet zo heel erg veel opties. Het spel is klein en elegant maar het nadeel daarvan is dat er nou eenmaal niet zo heel erg veel keuzevrijheid is. Het spel is wel heel erg herspeelbaar, vanwege de vijf verschillende acties en hoe je die kan mixen (alle vijf inzetten is niet per sé een heel goed idee bijvoorbeeld), de korte duur en het feit dat alle echte moeilijkheid niet in het spel maar tussen de spelers in ligt.

 

Het duurt precies lang genoeg dat je het twee of drie keer achter elkaar kan spelen voor je toch echt moet overstappen op iets anders – en dat is de basis, er zijn nog wat advanced rules die ik nog niet geprobeerd heb.

 

FEEL ***
-Het voelt wel echt alsof je informatie aan het inwinnen bent over kruiden, en wie het eerst de goede combinatie heeft om de Pandemie tegen te gaan wint de felbegeerde plaats van Meester Herbalist. En dat past precies.


Je probeert terwijl je zelf het medicijn aan het zoeken bent natuurlijk ook informatie te destilleren uit de acties van de anderen, waar ze naar vragen en waar niet – en of ze de rest mogelijk op een dwaalspoor proberen te brengen (#4).
 

COMPONENTEN ****
-Ik hou van gesleevede kaarten, en ik hou extra van gesleevede kaarten die precies passen in Magic-hoesjes. Deze kaarten passen precies in Magic-hoesjes, dus ik heb ze in frisse groene hoesjes gestoken. Niet dat het echt heel erg nodig was, want de kaarten zijn van goed materiaal – maar aangezien het drijft op geheime informatie en ik verwacht het nog vaak te spelen heb ik ze maar vrijwel gelijk gesleeved :).

 

Pro's

:) Simpel

:) Elegant

:) Prachtig

 

Con's

 

CONCLUSIE
Herbalism is ideaal voor in de pauze, tijdens de lunch. Je moet wel een beetje je hoofd erbij houden (en extra pen en papier is allicht handig voor als je je aandacht moet verdelen tussen eten en spelen), maar het is verre van stressvol en een potje is snel genoeg afgeopen en weer opgeruimd dat je nog even kan napraten over de laatste aflevering van whatever de serie is die jij en je collega's delen onder het genot van een extra kopje koffie.

Het is een klein en makkelijk mee te brengen spel waar mensen zo in kunnen springen, het ziet er verdomd mooi uit en het heeft net genoeg diepgang om prettig bij na te denken maar niet zoveel dat je overbelast raakt, als een mentaal voetenbad in een doosje.

Geef gerust reacties, dat mag best!

 

Was gezellig!

 

De schrijver, bekend onder de naam Deranged, is actief onder die (of een heel erg erop lijkende naam) op Boardgame Arena en Boardgame Geek. Hij drinkt graag koffie en heeft veel te weinig vrije tijd en veel te veel treinkilometers per week.

 

#1: Kans van 1 op 10 dat ik daar niet een review van ga schrijven ;).
#2: Yep, Babi Bruna.
#3: Geel-Blauw
#4: Wat tot nog toe nog niet echt tot succes geleid heeft :/. Het is geen kwartet, helaas.

 

Pluspunten

  • Simpel
  • Elegant
  • Prachtig

Minpunten

  • 3 spelers minimum.
  • 3 tot 4 spelers
  • Artiest: Stephen Tsai
  • Designer: Meerdere (2)
  • Spelduur: 30 min.
  • Uitgeverij: EmperorS4
  • Uitgebracht in 2017
Boardgamegeek logo Bekijk Herbalism op
BoardgameGeek
Auteur - Deranged Review geschreven door
- ⭐️ 8/10

Herbalism kopen