Spel - Deranged Review - Hanabi

Deranged Review - Hanabi

Speel kaarten op volgorde, discard kaarten, geef hints, en probeer niet te falen! Hoe hoger de score, hoe beter!

Review

Het is een tijdje geleden dat er een oproep was voor het schrijven van spellenreviews in het Nederlands. Nja nou doe ik dat graag maar meestal in het Engels – eens kijken of het in het Nederlands ook goed lukt :). Laten we dan wel makkelijk beginnen – en met zo'n 590 potjes Hanabi onder de riem lijkt me dat ik daar wel iets over te zeggen heb ^^.

Hanabi is een spel waarbij we met zijn allen proberen om vijf gekleurde stapels te maken op volgorde van 1 tot 5, liefst zonder daarbij fouten te maken.

Nou heb ik al wel een beetje een vaste opzet voor dit soort dingen, dus volgt u mij alstublieft door de volgende kopjes :). In niet specifieke volgorde: Stijl, de plaatjes, het uiterlijk en min of meer hoe alles eruit ziet; Moeilijkheid, hoe de “learning curve”van het spel loopt; Flexibiliteit, hoeveel opties heb je in het spel; Fun, omdat ik geen beter woord weet – hoe voelt het spel aan?; Componenten, want die zijn belangrijk. Ik ga meestal niet heel diep op de spelregels in, die kan je ergens anders vinden (meestal in de verpakking).

Het Spel: Multiplayer Solitaire. Speel kaarten op volgorde, discard kaarten, geef hints, en probeeer niet te falen! Hoe hoger de score, hoe beter!

Stijl

-Hanabi heeft een beetje een minimalistische uitstraling, met vuurwerk, kleurtjes en cijfers op de kaarten. Op de achtergrond staat altijd hetzelfde dak de kleuren van het vuurwerk te weerspiegelen, dezelfde boom staat op dezelfde plek (#1), en de tokens zijn ook zwart-wit met een plaatje erop zodat het niet al te saai is. De focus ligt op het vuurwerk,  en de kleur en het nummer in de hoeken van de kaart. En da's logisch – als je heel lang nar de kaarten moet kijken om te zien welke het zijn, valt het nogal op :).

Het design van de kaarten zorgt ervoor dat ze makkelijk leesbaar zijn, en de plaatjes zien er leuk uit zonder af te leiden van de belangrijke informatie.

Moeilijkheid

De regels van Hanabi zijn heel simpel – da's in zo'n drie minuten uitgelegd. De diepgang die met zo weinig regels wordt bereikt is simpelweg fantastisch. Je bent wel een paar potjes bezig voordat je niet keihard faalt, maar dat ligt niet aan de regels :).

Aan de andere kant kan je na zestig potjes nog steeds nieuwe dingen leren, en de optie om met meer kleuren te spelen zorgt ervoor dat als je de vijf-kleuren variant eindelijk zat bent (#2) je nog heel wat uren kan proberen de 30 punten te halen :).

Flexibiliteit

Met maar drie opties zou je denken dat er niet heel veel keuze in het spel zit, maar daar zit je dan toch echt naast. Met de weinige hints die je kan geven kan je heel subtiel dingen duidelijk maken. Je zit heel krap in je hints, dus elke zet heeft een reden. Maar wat was de reden?

En zo komt er langzaam maar zeker steeds meer informatie per zet, tot je uiteindelijk puur Zen het Nirvana behaalt en allemaal zonder hints je hele hand uit kunt spelen. Denk ik. Da's nog ver voor me uit in ieder geval :).

Fun

Yes. Nou ja het is een prettige puzzel die je gezamelijk oplost – en voorop gesteld dat ik werkelijk een hekel heb aan coöperatieve spellen (sorry Sunny) is een potje Hanabi met een goed glas volwassen-mensen-sap en een rustig muziekje op de achtergrond een prima manier om de avond door te komen.

Wat je doet is namelijk kijken wat iedereen weet, wat iedereen doet en wat er al gezegd is. Je zit allemaal aan elkaar vast en een enkele misstap kan het spel voor iedereen een stuk moeilijker maken – maar je kiest zelf welke stap je zet. Alsof je allemaal samen een dans bedenkt onder het dansen, zonder overleg en zonder te weten hoe de muziek verder loopt.

En ja, dat is voor mij een prettige manier om een klein half uur door te komen – en daarna nog een. En daarna nog een. En daarna gaan we eens kijken of we iets anders gaan spelen of niet :).

Componenten 

Er zijn nogal wat verschilende versies (#3), maar de meest voorkomende heeft goede kwaliteit kaarten en kartonnen tegeltjes. Niets mis mee. Het is wel handig om kaartenhouders te gebruiken; je krijgt eerder kramp dan je verwacht :).

Conclusie

Hanabi is mijn op één na meest gespeelde spel, en aangezien mijn meest gespeelde spel bestaat uit zo'n 10 jaar Magic: The Gathering is die tweede plaats geen enkele schande ^^. Het is kort en makkelijk, en de pret zit'm erin dat je na verloop van tijd een bepaalde routine ontwikkeld met spelers waardoor je makkelijker op volgorde dingen kunt spelen met minder hints. Als inmiddels best wel ervaren speler heb ik een bepaalde stijl aangenomen, en als ik met nieuwe mensen speel moet ik toch weer flink nadenken omdat we niet dezelfde Hanabi-taal spreken.

Maar is het dan niet gewoon heel makkelijk? Euhm, nee niet echt – je moet elkaar wel een beetje goed aanvoelen, de volgorde van de kaarten maakt het niet altijd even makkelijk en natuurlijk moet je soms wat risico's nemen. Er is niet altijd per se de beste optie, en soms is er een degelijke keus en een hele mooie play met wel het gevaar dat het allemaal gruwelijk misloopt. Des te beter als het soepel loopt natuurlijk ^^.

Ook zit er wel een flink verschil tussen de spelers – de een wilt absolute stilte, de ander vindt het niet kunnen dat je vragen stelt, en de derde vraagt je wanhopig om'm nou eens een hint te geven aangezien hij nog niets weet. Ook daarin zal je toch echt zelf je weg moeten vinden – wat mij betreft vindt ik het spel op zijn best als we vooral niets hoeven te onthouden – heiligschennis volgens sommigen :).

Maar goed – dat is mijn stukje waarheid. Punt is dat Hanabi een spel is waarbij je moet proberen vanuit andere mensen te kijken wat voor hen de reden was om iets te doen, waarbij je zelden zeker weet of dat wat je denkt te weten waar is, elke keus belangrijk is (en sommige keuzes nog een beetje meer belangrijk dan anderen) en perfectie het doel. Je kan fouten maken, en zal waarschijnlijk fouten maken, maar dat er een foute keus is betekent enkel dat er ook een goede is. En die hangt af van alle spelers, alle kaarten en hun onderlinge positie. Het is een dans waarbij iedere speler een eigen ritme heeft, maar waarbij het opletten dat hij niemand op de tenen trapt belangrijker is dan het volgen van een stijl. En dat is prachtig.

Geef gerust reacties, dat mag best! Was gezellig!

De schrijver, bekend onder de naam Deranged, is actief onder die (of een heel erg erop lijkende naam) op Boardgame Arena en Boardgame Geek. Hij drinkt graag koffie en heeft veel te weinig vrije tijd en veel te veel treinkilometers per week.

  • #1: Het waait er blijkbaar ook niet die dag.
  • #2: Ik nog lang niet ^^.
  • #3: Ik heb er zelf 3, maar ik speel alsnog veruit het meeste op BGA. 

Pluspunten

  • Kort
  • Makkelijk
  • Elegant

Minpunten

  • Geheugen
  • Kan moeilijk zijn als je met "vreemde" mensen speelt
  • 2 tot 5 spelers
  • Artiest: Meerdere (3)
  • Designer: Antoine Bauza
  • Spelduur: 25 min.
  • Uitgeverij: ABACUSSPIELE
  • Uitgebracht in 2010
Boardgamegeek logo Bekijk Hanabi op
BoardgameGeek
Auteur - Deranged Review geschreven door
- ⭐️ 7/10

Hanabi kopen