Spel - Deranged Review ~ Broom Service

Deranged Review ~ Broom Service

Het Spel: Dapper VS Watjes. Kies kaarten, kies speelwijze, hoop dat niemand je overtroeft! Meeste punten wint!

Review

Deranged Review ~ Broom Service

 

Broom Service kwam ik tegen op een plank in de FLGS, en toen nog's. Als arme geldloze had ik niet de centjes om een exemplaar aan te schaffen tho, maar ik was geduldig. En een paar jaar later kreeg ik er afgelopen Zuiderspel een overhandigd voor een prijs waar beide partijen blij van werden. Wel in het Duits, maar dat was niet een heel groot probleem gelukkig ^^.

 

Afgelopen vrijdag kwam het spel gelijk al op tafel, en ik moet zeggen dat ik me prima heb vermaakt ^^.

 

Nou heb ik al wel een beetje een vaste opzet voor dit soort dingen, dus volgt u mij alstublieft door de volgende kopjes :). In niet specifieke volgorde: Stijl, de plaatjes, het uiterlijk en min of meer hoe alles eruit ziet; Moeilijkheid, hoe de “learning curve”van het spel loopt; Flexibiliteit, hoeveel opties heb je in het spel; Fun, omdat ik geen beter woord weet – hoe voelt het spel aan?; Componenten, want die zijn belangrijk. Let wel dat weinig sterren niet persé een lage score is ;). Ik ga meestal niet heel diep op de spelregels in, die kan je ergens anders vinden (meestal in de verpakking).

 

Het Spel: Dapper VS Watjes.
Kies kaarten, kies speelwijze, hoop dat niemand je overtroeft! Meeste punten wint!

 

STIJL ****
-Het bord ziet er mooi uit, helder en met genoeg details om er naar te kunnen kijken buiten je eigen beurt. De kaarten hebben allemaal een kleur die aangeeft waar ze heen kunnen bewegen of afleveren, zodat je snel genoeg doorhebt welke kaart je moet hebben. Goed kleurgebruik, goed design, goeie illustraties, gewoon algemeen top.

 

MOEILIJKHEID **
-Het was een beetje aanklooien met de Duitse regels (#1), maar de grote lijnen waren wel vrij duidelijk. We hebben een of twee dingen genegeerd, maar in general hebben we het wel goed gespeeld. Denk ik. Het lijkt me dat je het als je het al eens gespeeld hebt (of met NL'se handleiding) het in zo'n 10 minuten uitgelegd kan hebben ^^.

De moeilijkheid daarna zit hem vooral in de keuzes, en dat is waar moeilijkheid hoort te zitten.

 

FLEXIBILITEIT ****
-Je hebt ruim voldoende keuzemogelijkheden – in de eerste plaats kies je 4/10 kaarten met mogelijke acties, en daarna kies je nog of het je waard is om dapper te zijn of niet. High risk high reward – maar dat alles kan je ook in je gezicht opblazen en dan heb je niets.

Spanning in een spel is alles, en de spanning van dit spel zit'm er in dat je nooit zeker weet wat de andere spelers gekozen hebben. Er loopt een spectrum tussen Dapper en Laf, en waar de Gulden Middenweg loopt hangt af van min of meer alles.
 

FUN *****
-Continu hardop dingen zeggen als 'Ik ben een kei-dappere bosheks!” of “Niet waar, ik ben duidelijk dapperder dan jij!” in alle vormen die we konden bedenken (#4)? Yeah we had fun!

Je hebt alle keuze zelf, en je kan van de anderen proberen in te schatten wat ze kunnen doen – maar soms moet je volgen als het jou niet uitkomt (omdat iemand een weerfee speelt terwijl jij nog niet in positie bent bijvoorbeeld). Je moet dus proberen met je kaartkeuze al zorgen dat je een plan hebt – want degene met het beste plan wint. Maar soms ontploft dat in je gezicht, dus degene met het beste plan b gaat er dan met de punten vandoor :). En zo is het een continue afweging tussen dapper en laf, berg en dal, en de rechte lijn en de brede basis.

 

Kortom, het spel is simpel genoeg dat je er plezier door en omheen kan hebben, en het spel bied genoeg spanning om je bezig te houden.

 

COMPONENTEN ****
-Het is een Ravensburger. Alle componenten zijn goed, als niet fantastich.

 

CONCLUSIE
Broom Service is een rustig spel waar je zo'n anderhalf uur zoet mee bent de eerste keer en een heel stuk korter is alle volgende keren ^^. Zoals hierboven ook al wel al aangestipt, heb je heel veel keuze in het spel, en dat betekent dat je ook op veel manieren kan spelen. Je kan keer op keer een watje zijn, zodat je traag maar gestaag vooruit komt, je kan steeds dapper zijn in de hoop dat niemand jouw actiekaart gekozen heeft, of alles ertussenin. Je kan voluit rechtdoor plannen of generally useful kaarten uitkiezen, of alles ertussenin. Je kan proberen af te lezen van de anderen hun positie wat ze gaan doen of puur kijken wat voor jou het beste uitkomt. Of alles ertussenin.

Da's best een hoop vrijheid voor zo'n spel :).

Maar belangrijker dan dat, het speel laat je plezier hebben rondom het spel. Nou heb ik dat meestal wel, daar niet van, maar dit spel is er uitermate geschikt voor (#2). Je moet ondertussen wel een beetje het tempo erin houden, anders kan het allemaal heel lang gaan duren – dus mensen met een zware neiging tot AP moet je vooral in de gaten houden :). Zoals gezegd heb ik de Duitse versie, maar alles is met kleurtjes en plaatjes dus dat gaat prima. Mocht je het spel ergens in de uitverkoop tegenkomen dan zou ik'm zeker aanraden – en zelfs voor de volle prijs is het bepaald geen slecht spel (#3) :).

Geef gerust reacties, dat mag best!

 

Was gezellig!

 

De schrijver, bekend onder de naam Deranged, is actief onder die (of een heel erg erop lijkende naam) op Boardgame Arena en Boardgame Geek. Hij drinkt graag koffie en heeft veel te weinig vrije tijd en veel te veel treinkilometers per week.

 

#1: En het niet opzoeken van een filmpje :).
#2: Ik had een Bergheks met hoogtevrees. Vandaar werd het alleen maar erger.
#3: Support your LFGS! :)
#4: En we konden er veel bedenken ^^.

Pluspunten

  • Makkelijk
  • Elegant
  • Kleurrijk

Minpunten

  • Wel een beetje AP-makend. Vooral niet overdenken dus ^^.
  • 2 tot 5 spelers
  • Artiest: Vincent Dutrait
  • Designer: Meerdere (2)
  • Spelduur: 75 min.
  • Uitgeverij: alea
  • Uitgebracht in 2015
Boardgamegeek logo Bekijk Broom Service op
BoardgameGeek
Auteur - Deranged Review geschreven door
- ⭐️ 7/10

Broom Service kopen