Spel - Coloretto

Coloretto

Voor de minireeks Spelendereis kijken we naar de beste spellen voor mee op reis. Maar dat had je zo ook vast al wel geraden. Wat kaartspellen betreft, is Coloretto absoluut een van de klassiekers.

Review

Deranged Review ~ Spelenderreis ~ Coloretto

 

Bijna zomer, bijna vakantie, en het is lekker weer zo in de trein. Helaas zit ik precies naast zo'n raam waar halverwege de scharnieren zitten dus ik kan niet echt genieten van het mooie Overijsselse uitzicht – maar ach dat kunnen jullie ook niet.

Bijna zomer betekent ook tijd om eens te kijken naar spellen voor op reis – welke zijn handig om mee te nemen? Laten we beginnen met een klassieker en daarna kijken waar het schip strandt :).

 

Nou heb ik al wel een beetje een vaste opzet voor dit soort dingen, dus volgt u mij alstublieft door de volgende kopjes :). In niet specifieke volgorde: Stijl, de plaatjes, het uiterlijk en min of meer hoe alles eruit ziet; Moeilijkheid, hoe de “learning curve”van het spel loopt; Flexibiliteit, hoeveel opties heb je in het spel; Fun, omdat ik geen beter woord weet – hoe voelt het spel aan?; Componenten, want die zijn belangrijk. Let wel dat weinig sterren niet persé een lage score is ;). Ik ga meestal niet heel diep op de spelregels in, die kan je ergens anders vinden (meestal in de verpakking).

 

Het Spel: Kleurtjes: het Kaartspel.
Pak kaart, kies rij. Verzamel kleuren, win!

 

STIJL *****
-De kaarten zijn allemaal kleurrijk en blij geillustreerd met kameleons (als je ze kan vinden ^^) en bijna overal ook een extra beestje om te zoeken. De kleur van de kaart in kwestie komt door de hele kaart heen terug, zodat je makkelijk kan zien welke kleur het is.

 

MOEILIJKHEID **
-Coloretto kan je, als je wilt, in een trein op tafel leggen en beginnen met spelen. Je tegenstander zal vast een beetje morren maar als je na drie rondes alles opnieuw schud hebben ze meestal alles wel door (#1). En dat is natuurlijk ideaal voor op reis, je kan het met iedereen spelen en iedereen pakt het snel genoeg op, maar er zit genoeg in dat het wel leuk blijft om te spelen :).

 

FLEXIBILITEIT ***
-Je kan verbazingwekkend veel met een stapeltje kaarten en een spelregelboekje. Hoewel de meeste mensen de regels wel na één potje doorhebben, zit er genoeg geniepigheid in dat mensen er na twee of drie potjes nog steeds in tuinen ^^.
 

FUN *****
-Ja!
 

COMPONENTEN
-De kaartjes zijn zo kruislings op linnen gedrukt – en da's min of meer de beste manier van kaartjes drukken die er is.


 

CONCLUSIE
Coloretto is een spelletje wat in iedere tas past (#2) :). Het houdt twee tot 5 spelers ongeveer 20 minuten bezig, en echt veel tafelruimte heb je er ook niet voor nodig. Klinkt goed.

En dat is het ook. Wat je nodig hebt voor een goed vakantiespelletje is dat het weinig ruimte in beslag neemt (en kaartjes kunnen vaak wel in een ander spel ook), makkelijk is uit te leggen, met twee of meer spelers goed te doen is en dat het niet na één potje aan de kant gelegd wordt omdat niemand het echt heel erg naar zijn zin had. En Coloretto scoort op alle punten. 

Geef gerust reacties, dat mag best!

 

Was gezellig!

 

De schrijver, bekend onder de naam Deranged, is actief onder die (of een heel erg erop lijkende naam) op Boardgame Arena en Boardgame Geek. Hij drinkt graag koffie en heeft veel te weinig vrije tijd en veel te veel treinkilometers per week.

 

#1: Ik ben een groot gelover in spelend leren, in ieder geval met makkelijke spellen zoals dit. Ik zou het natuurlijk niet proberen met Carcassonne oid :). Specifiek voor Coloretto kan je gewoon de Laatse Ronde Kaart ergens halverwege leggen ipv onderaan. Da werkt prima.
#2: Zelfs de kleine tasjes van de V&D van vroeger

 

Pluspunten

 • Makkelijk
 • Kleurtjes!
 • Neemt weinig ruimte in.
 • Speeltijd is een beetje aanpasbaar aan hoeveel tijd je nog over hebt.

Minpunten

 • Je moet er wel geen bier overheen gooien :(.
 • 2 tot 5 spelers
 • Artiest: Meerdere (3)
 • Designer: Michael Schacht
 • Spelduur: 30 min.
 • Uitgeverij: ABACUSSPIELE
 • Uitgebracht in 2003
Boardgamegeek logo Bekijk Coloretto op
BoardgameGeek
Auteur - Deranged Review geschreven door
- ⭐️ 7/10

Coloretto kopen