Spel - Clank! A Deck-Building Adventure

Clank! A Deck-Building Adventure

Clank is een deck-building avontuur waarbij afgezakt wordt in een dungeon om artefacten en secrets te pakken te krijgen vooraleer je medespelers je te vlug af zijn en de draak je geluid (Clank) hoort maken. Deze spannende topper zal je nooit vervelen en is een must voor zowel beginners als gevorderde spelers.

Review

Clank! Is een deck-building avontuur waarbij iedereen start achter de burcht met een aantal beginner kaarten. Geleidelijk aan doorgrond je de grotten van de draak, waarbij je meer en meer kaarten aanschaft en je de anderen probeert voor te zijn om de beste artefacten te pakken te krijgen. Maar opgelet, want het gebruik van sommige kaarten veroorzaakt lawaai (Clank) in de grotten en kan de draak wakker maken. Zorg ervoor dat deze je niet te pakken krijgt vooraleer je je schatten hebt gevonden en terug naar je burcht gevlucht bent. Dit is niet een spel om als eerste terug boven te zijn, maar goed in te schatten of je nog voldoende tijd kunt verder zoeken zonder dat je geroosterd wordt.

Kaarten die Clank produceren zorgen ervoor dat je meer kans hebt dat de draak je aanvalt. De draak valt enkel aan (op paar uitzonderingen na) als er een drakensymbool staat op de kaart zoals hierboven weergegeven.

Het bord bestaat uit een hele reeks aan kamers waarbij er een aantal artefacten of secrets bevatten. Daarnaast heb je ook een reeks aan kaarten die je tijdens het spel kan kopen en telkens worden bijgevuld en zo je deck groter en sterker maken. Er bestaan ook standaard kaarten die je wel kunnen helpen maar je minder opleveren op lange termijn. Meermaals heeft onze groep ondervonden dat deze toch doorslaggevend kunnen zijn. Tot slot is er ook een hele stapel aan geld die je nodig zult hebben om zaken van de marktplaats te kopen om sloten te kraken of meer artefacten te pakken te krijgen.

De grote variatie aan mogelijkheden om je te bewegen over het veld en om de anderen voor te zijn, maakt dit een spannend en competitief spel. Je beweegt je van kamer naar kamer, maar sommige gangen zijn op slot, kom je monsters tegen of zijn slechts éénrichtingsverkeer.. Dit maakt het ook tot een denkspel om de juiste richting uit te gaan maar op te letten dat anderen je niet voor zijn.
Er is een hele reeks aan te kopen kaarten die ook elke beurt je tactiek kunnen aanpassen. Elke kaart heeft een bepaalde kost (rechtsonder) die je betaalt met de blauwe ruiten linksboven op je kaarten. Daarnaast staan er ook extra symbolen zoals extra zwaarden of voetjes om je verder te helpen. De tekst centraal onder de figuur geeft aan wat elke kaart doet en de waarde rechtsboven zijn eindpunten die je hard nodig hebt om te winnen.

Het spel start misschien vrij traag omdat de kaarten waar je mee start vrij zwak zijn en je ook vrij veel Clank zullen opleveren. Maar naarmate je afzakt in de dungeon versterk je je deck, krijg je secrets en probeer je de hoeveelheid Clank zo laag mogelijk te houden.

Er is geen vaststaande tactiek waar je iedere keer kan winnen en de herspeelbaarheid is erg hoog. Als iemand snel een artefact neemt en naar boven rusht, verandert je hele manier van spelen. Van zodra iemand de burcht bereikt heeft zijn er nog 4 volledige ronden en dan is het spel gedaan, tenzij iedereen al dood is tegen dan, want vanaf dan gaat het snel. Telkens het terug aan deze speler is, wordt de draak telkens opnieuw wakker en schudt en davert de hele dungeon. Als je ondergronds geen levens meer over hebt is het game over voor jou. Mocht je bovengronds raken, maar nog niet tot aan de burcht, wordt je door de dorpsgenoten naar bewusteloos binnengesleept en kan je je punten nog tellen. Alleen de sterksten en sluwsten halen de top van de burcht en krijgen hier een enorme bonus van 20 punten voor.

Deze is en blijft één van de toppers binnen onze vriendengroep. Het is toegankelijk voor zowel beginnende als ook gevorderde board gamers. Het is sterk herspeelbaar en gaat nooit vervelen. Een nadeel vormt zich als je met spelers speelt die er lang over doen om te besluiten welke kaarten hun de beste voordelen opleveren of welke weg ze best inslaan. Maar dit bederft het spelplezier niet. Al bij al mag deze niet ontbreken in je collectie. Ook de uitbreidingen geven een extra spannende touch. Maar later hier meer over.

Pluspunten

 • Sterk herspeelbaar
 • Voor zowel beginners als gevorderden
 • Speelbaar op een uur tot anderhalf uur
 • Competitief

Minpunten

 • Start vrij traag door zwak beginners deck
 • Opletten met mensen die traag besluiten nemen
 • 2 tot 4 spelers
 • Artiest: Meerdere (3)
 • Designer: Paul Dennen
 • Spelduur: 60 min.
 • Uitgeverij: Renegade Game Studios
 • Uitgebracht in 2016
Boardgamegeek logo Bekijk Clank! A Deck-Building Adventure op
BoardgameGeek
Auteur - Arn Mignon Review geschreven door
- ⭐️ 9/10

Clank! A Deck-Building Adventure kopen