Spel - Bouw jij als eerste je huisje in the Grimm forest

Bouw jij als eerste je huisje in the Grimm forest

Knor knor, bouw jij als eerste je 3 huisjes? Kies je voor stro, hout of steen? Of toch eerder voor ze alle 3? Laat je helpen door de magische wezens uit de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Review

Wie houd er nu niet van de sprookjes van Grimm? Ieder van ons luisterde als kind wel naar het verhaal van de 3 biggetjes. Elk biggetje bouwde zijn eigen huisje om zich te beschermen tegen de grote boze wolf. Helaas kon enkel het stenenhuisje soulaas brengen.

In dit 2 tot 4 persoons-spel is het de bedoeling dat je om ter snelst je 3 huisjes gaat bouwen. Je mag zelf kiezen wat je doet, 3 dezelfde , 3 verschillende ... . Maar kies je vrienden zorgvuldig want de monsters en wolven liggen op de loer. 

1. De set-up.

Iedere speler heeft zijn eigen spelersbord waar hij gedurende het spel de bouwcomponenten gaat op stapelen en zo zijn huizen gaat bouwen.

Aan de zijkant of het midden bevinden zich 4 locatiekaarten. Deze locaties dienen ervoor om je grondstoffen te verzamelen.

Je hebt de friend kaarten , deze kan je doorheen het spel verzamelen en gaan je extra voordelen geven. En je hebt natuurlijk ook de fabelkaarten. Deze ga je kunnen gebruiken voor een eigen voordeel, een monster in het spel te brengen of je tegenspelers wat nadelen te geven.

Dus iedere speler zijn eigen spelersbord met eigen miniature . In het midden de locaties voor je grondstoffen . En dan de stapels kaarten .

De 2 inserts waar de grondstoffen en bouwblokken inzitten zijn ideaal om gewoon zo op tafel te plaatsen. En zorgen dat het spel na het spelen makkelijk opgeruimd is.

2. Het spel

Het spel begint met de speler die als laatste spek at. 

In de eerste ronde begin je met het verzamelen van grondstoffen. 

Met de kaarten die je in je hand hebt bepaal je welke locatie je gaat bezoeken. Sta je er alleen zijn alle grondstoffen voor jou, anders moet je delen. 

Na het verzamelen van je grondstoffen heb je ook nog twee acties die je kan doen. Je kan kiezen tussen iets bouwen, fable kaarten of extra grondstoffen verzamelen.

Na de eerste ronde wordt het natuurlijk wat interessanter. 

De startspeler wijzigt.

Iedereen kiest naar welke locatie hij wil gaan en of er al dan niet een fablekaart uit zijn hand gespeeld wordt. Als iedereen zijn keuze gemaakt heeft start de startspeler met het onthullen van deze kaarten. Zijn mini gaat meteen naar de locatie en de fablekaart wordt uitgevoerd. Dit kan het plaatsen van een monster zijn of een extra voordeel voor de speler zelf of spelers, maar kan ook negatieve gevolgen hebben voor de ander.

Dit doen alle spelers. 

Als iedereen op de locatie staat worden de fablekaarten die van toepassing zijn uitgevoerd en dan de grondstoffen verdeeld.

Hierna komen we aan de actiefase of bouwfase. Je hebt hier 2 acties die je mag uitvoeren.

Indien je voldoende grondstoffen hebt kan je een deel van je huis aanschaffen. 

In bepaalde gevallen ga je een friendkaart mogen nemen. 

Dit is een sprookjesfiguur van Grimm die je wat gaat helpen om je taak uit te voeren.

Namelijk als snelste je 3 huisjes bouwen.

Dit gaat zo door tot er iemand als eerste klaar is met bouwen.

3. Kwaliteit

Het spel is van degelijke kwaliteit. Zowel de insert als de componenten zijn super.

De doos is optimaal benut waardoor je spel ook goed op zijn plek blijft.

Daarnaast zijn de mini’s super lief en schattig.  Helaas ben ik geen schilder en liet ik onze mini’s onbeschilderd. Maar ik zag er al enkele voorbijkomen waarvoor ik mijn petje afzet. 

4. Persoonlijke mening

Ik kocht dit spel als een soort kerstcadeautje voor mezelf. Gewoon omdat ik hou van het sprookjesthema.

Ondertussen speelde ik het spel met verschillende spelers , de ene meer competitief dan de andere. En iedere keer verrast het spel me weer hoe nipt het winnen kan zijn en dat een bepaalde gevonden tactiek niet bij iedere tegenspeler werkt.

Het spel is niet “zwaar” , maar het is voor mij wel meer dan een filler.

Het is een spel dat je zeker op tafel kan leggen na een zware dag op het werk en je nog iets wil spelen maar waarbij een zwaarder spel te zwaar is en een filler niet het voldane gevoel geeft.

Ook is dit zeker een van de spellen die wij gebruiken om te kijken welke spelmechanismes onze tegenspelers leuk vinden . Zo kunnen wij onze spelkeuze steeds bijschaven

Pluspunten

 • Leuk thema
 • Vlot in spel
 • Ook voor mensen die niet graag elkaar dwarsbomen
 • Goede kwaliteit

Minpunten

 • Voor de heavy gamers wat aan de lichte kant
 • Het sprookjesthema spreekt kids aan , helaas enkel Engelse versie waardoor je ofwel alles moet vertalen of laten wachten

Foto's en sfeerbeelden

Video's

 • 2 tot 4 spelers
 • Artiest: Meerdere (3)
 • Designer: Tim Eisner
 • Spelduur: 60 min.
 • Uitgeverij: Druid City Games
 • Uitgebracht in 2018
Boardgamegeek logo Bekijk The grimm forest op
BoardgameGeek
Auteur - Simone Verheyen Review geschreven door
- ⭐️ 8/10

The grimm forest kopen