Spel - Bluff

Bluff

Dobbelen doen we allemaal graag ^^. Voor de huidige invasie van "Roll & Write" games dobbelden we ook al, onder andere met dit fantastische spel.

Review

Deranged Review ~ Bluff

 

Bluff (of Perudo) is een klassieker overal waar ik speel. Pa vindt't fantastisch (en wint vaak, da helpt). Zuslief vindt't fantastisch (en wint ook niet zelden). In de FLGS waar ik opgroeide was het vaste kost, en in de FLGS waar ik de scepter zwaaide kwam hij ondanks een niet bepaald beperkt aanbod regelmatig op tafel (#6).

Bluff (of Perudo) is een absolute klassieker die in geen enkele spellencollectie zou mogen ontbreken.

Maar dat is eigenlijk tekst voor in de conclusie, dus laten we eerst nog eens de rest van de review doorlopen voordat we met zulke teksten gaan gooien :). Perudo en Bluff zijn eigenlijk soort van hetzelfde spel (#1), dus ik ga ze ook tegelijkertijd reviewen. This should be fun!

 

Nou heb ik al wel een beetje een vaste opzet voor dit soort dingen, dus volgt u mij alstublieft door de volgende kopjes :). In niet specifieke volgorde: Stijl, de plaatjes, het uiterlijk en min of meer hoe alles eruit ziet; Moeilijkheid, hoe de “learning curve”van het spel loopt; Flexibiliteit, hoeveel opties heb je in het spel; Fun, omdat ik geen beter woord weet – hoe voelt het spel aan?; Componenten, want die zijn belangrijk. Let wel dat weinig sterren niet persé een lage score is ;). Ik ga meestal niet heel diep op de spelregels in, die kan je ergens anders vinden (meestal in de verpakking).

 

Het Spel: Dobbelskill.

Dobbel, spiek onder je beker, maak dappere beweringen, til beker op as instructed, suffer the consequences. Laatste dobbelsteen wint!

 

STIJL ***

-Perudo heeft geen bord. Bluff wel.

Da's een van de grote voordelen aan Bluff – het bord helpt je met onthouden welke stappen er hierna komen, en maakt ook helder wat vooruit en achteruit is. Vooral het aangeven van de jokers helpt! Maar STIJL heeft met meer van doen dan enkel het bord, het gaat bijvoorbeeld ook over de layout van de kaarten.

Ze hebben allebei geen kaarten ook. Het is allemaal dobbelsteen en beker wat de klok slaat, met bij Bluff een extra bord en bij Perudo een handig reistasje. De dobbelstenen van Bluff zijn allemaal hetzelfde; geel, met een ster op de plaats van de 6. De bekers zijn degelijk zwart plastic, en kunnen absoluut tegen een stootje (#2). Perudo heeft allemaal verschillende kleuren dobbelstenen met bijbehorende felgekleurde Aztecische bekers, zodat je precies kan zien wie er hoeveel stenen mist. En het is een stuk vrolijker ook.


Alles is in ieder geval duidelijk overzichtelijk en prettig weergegeven.
 

MOEILIJKHEID **

-Aangezien het zo'n beetje hetzelfde spel is zijn ze ook ongeveer wel even moeilijk. De meeste mensen hebben het na de eerste ronde al wel door, al heeft Perudo nogal wat extra kleine regeltjes (#3). Niet genoeg om echt moeilijk gevonden te worden tho.

 

FLEXIBILITEIT ****

-Je hebt altijd twee opties – verhogen of tillen. Aangezien het totaal aantal dobbelstenen telt (en je niet alle dobbelstenen kan zien natuurlijk) moet je op een gegeven moment wel een beetje gaan gokken. Daarbij kan je natuurlijk afgaan op de eerdere boden van je medespelers, maar dat is misschien niet altijd een goed idee... Te vroeg tillen is dodelijk, te lang verhogen ook, en ergens tussen die twee uitersten ligt het perfecte moment. Wanneer dat is hangt af van alle stenen, en wanneer je kiest hangt af van alle (allicht onbetrouwbare) informatie die je van de rest van de tafel kan destilleren...
 

FUN *****

-En dat is zo makkelijk nog niet. De rest is er meestal namelijk helemaal niet op uit om je te helpen, en vaak als ze eerlijk zijn is het zodat ze later hun reputatie als Eerlijke Jan kunnen misbruiken door je op het verkeerde been te zetten. Je kan mensen om de tuin leiden met misinformatie en je kan zelfs mensen verassen door de waarheid te spreken – en de blik in hun ogen als je triomfantelijk je vijf jokers laat zien is onbetaalbaar. En eerlijk gezegd, de triomfantelijke blik in hun ogen als jij de volgende ronde verslagen je stenen op tafel werpt is bijna net zo leuk.


Spellen lopen op spanning, en Bluff slash Perudo heeft spanning te over. De dobbelstenen zijn random, maar je acties niet.
 

COMPONENTEN

-Yeah ik heb het al even aangestipt eerder, maar alle componenten zijn ronduit puik. De bekers van beide versies zijn van stevig hard plastic, en de dobbelstenen zijn dobbelstenen. Het enige sloopbare is het bord van Bluff, en zelfs dat kan je best een eind misbruiken voordat het onbruikbaar wordt.

 

Pro's

:) Makkelijk

:) Elegant

:) Skill

 

Con's

:( Lucky. Soms.

 

CONCLUSIE
Bluff (en Perudo ook) is een spelletje dat eigenlijk niet kan missen in een spellencollectie. Het heeft interactie, het speelt in een minuut of 20, het vergt skill maar het is random genoeg dat je het gevoel hebt dat je volgende keer wel kan winnen (#4). Het is een spelletje waar je random non-gamers aan de tafel kan zetten en vrij zeker kan weten dat ze zich vermaken. Voor doorgewinterde spelers verliest het ook geen glans, want er komt onverwacht veel skill bij kijken om niet voortijdig het spel te hoeven verlaten. Die combinatie maakt het zo herspeelbaar; het idee dat je met een betere worp meer kans maakt om te winnen (wat op zich natuulijk best waar is) zorgt ervoor dat het spel een zeer hoge DCF (#5) heeft. Terecht, je kan zomaar van een ervarener speler winnen als de dobbelstenen zo vallen (#7).

Kortom, het spel geeft spanning, is makkelijk uit te leggen en binnen een klein half uurtje te spelen – ideaal voor tussendoor, of als afsluiteer van de avond, of zelfs voor tijdens de lunch :).


 

Geef gerust reacties, dat mag best!
Was gezellig!

 

De schrijver, bekend onder de naam Deranged, is actief onder die (of een heel erg erop lijkende naam) op Boardgame Arena en Boardgame Geek. Hij drinkt graag koffie en heeft veel te weinig vrije tijd en veel te veel treinkilometers per week.

 

#1: Feitelijk speel ik meestal een soort van kruising. Dus als ik de regels niet goed uitleg, nja daarvoor ben je zowiezo bij de verkeerde brabbelaar :).
#2: Trust me on this.
#3: Die ik nooit gebruik ^^.
#4: Alea volente.
#5: Dr. Claw Factor. Als in “
Next time, Gadget!
#6: Ik denk zelfs dat het het meest gespeelde spel in de winkel is, en die plek hield het vast totdat Alles Lauft uit Essen meekwam. Las Vegas en Can't Stop vallen ook in grofweg dezelfde categorie, maar Bluff heeft relatief gezien de meeste tafeluren gehad.
#7: Zolang je geen jaren dienst op een spookschip verwedt komt het vast goed ^^.


2 tot 6 spelers
Artiest: Verschillende (8)
Designer: Uncredited, Richard Borg
Spelduur: 25 min
Uitgeverij: Meerdere
Uitgebracht in 1800. Eyup.

Pluspunten

  • Makkelijk
  • Elegant
  • Skillvol

Minpunten

  • Lucky. Soms.
  • 2 tot 6 spelers
  • Artiest: Meerdere (9)
  • Designer: Meerdere (2)
  • Spelduur: 30 min.
  • Uitgeverij: (Public Domain)
  • Uitgebracht in 1800
Boardgamegeek logo Bekijk Bluff/Perudo op
BoardgameGeek
Auteur - Deranged Review geschreven door
- ⭐️ 8/10

Bluff/Perudo kopen