Spel - Between Two Castles of Mad King Ludwig

Between Two Castles of Mad King Ludwig

De koning eist een kasteel! Jij bent een wereldberoemde bouwer die door de gestoorde koning Ludwig gevraagd is om zijn kastelen te ontwerpen. Zulke belangrijke projecten vereisen echter de expertise van meer als een persoon. Daarom wordt je gekoppeld met een andere meester-bouwer om je geweldige plannen uit te voeren. Zullen je plannings- en samenwerkingsvaardigheden genoeg zijn om het meest indrukwekkende kasteel ter wereld te bouwen?

Review

Between Two Castles of Mad King Ludwig is een fusie van de spellen “Between Two Cities” en “Castles of Mad King Ludwig”. Spelers die bekend zijn met de spellen waarop Between Two Castles of Mad King Ludwig gebaseerd is zullen zeker elementen herkennen. Toch is dit een spel dat zeker op zich kan staan, zonder te moeten leunen op het succes van zijn voorgangers.

Dit spel is een snelle tile-drafting game: je kiest uit een stapel van negen tegels, twee tegels die je zal gebruiken. Daarna geef je deze stapel dan gedekt door. Je krijgt dan een stapel van zeven tegels van een speler die eerder in de beurtvolgorde zat en net hetzelfde deed. Voor je hieruit kiest, zal je eerst je gekozen tegels moeten uitspelen. Zo herhaal je dit proces tot er slechts één tegel overblijft, die je gedekt weglegt. Je bent dus constant aan het spelen, zonder veel te moeten wachten op de andere spelers.

Wat doe je nu met die tegels? Je gaat kastelen bouwen! Ieder van de tegels is een kamer die je kan toevoegen aan een kasteel. Je bouwt simultaan aan twee kastelen: één die je deelt met de speler rechts, en één die je deelt met de speler links van je. Van de twee tegels die je koos, bouw je één tegel aan ieder van je twee kastelen. Iedere tegel levert op een bepaalde manier punten op. Je probeert dus zoveel mogelijk synergie te krijgen in de kastelen die je bouwt. Let wel op dat je niet één kasteel veel sterker maakt als het ander. De punten die je op het einde van het spel krijgt, gaan immers de punten van je laagst scorende kasteel zijn.

Op die manier levert Between two castles of mad king Ludwig een verfrissend spel af dat elementen vertoont van zowel coöp games als competitieve games. Zeker een uniek alternatief op de vele drafting games die momenteel bestaan.

Gezien het spel snel uitgelegd is en het ook vlot en snel speelt, is dit een spel dat bij ons vaak uit de kast komt wanneer we bezoek hebben. Ik kan dit spel zeker niet meer wegdenken uit onze collectie.

Pluspunten

  • snel uitgelegd
  • beurten zijn simultaan. Je moet dus weinig wachten op anderen
  • vermengt aspecten van coöp games en competitieve games op een verfrissende manier

Minpunten

  • kan snel repetitief worden. Is zeker leuk om af en toe te spelen, maar is geen spel waar je een hele avond mee zoet bent

Foto's en sfeerbeelden

Video's

  • 2 tot 7 spelers
  • Artiest: Meerdere (4)
  • Designer: Meerdere (2)
  • Spelduur: 60 min.
  • Uitgeverij: Stonemaier Games
  • Uitgebracht in 2018
Boardgamegeek logo Bekijk Between Two Castles of Mad King Ludwig op
BoardgameGeek
Auteur - Jeroen Pacolet Review geschreven door
- ⭐️ 7/10

Between Two Castles of Mad King Ludwig kopen